Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarstvenici u Dohi

Dobar posao u Kataru: Potpisan značajan ugovor za Podravku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na gospodarskom forumu u Kataru na kojem sudjeluje i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović predstavnici Podravke u nedjelju su potpisali ugovor o distribuciji hrvatskih proizvoda s renomiranim katarskim distributerom.

Podravka je na tom tržištu prisutna već dvije godine, no sada kada je dobila lokalnog partnera, hrvatski će proizvodi u toj zemlji biti sve prisutniji. Podravka je potpisala ugovor s renomiranim katarskim distributerom, Arabian Supplies, podružnicom jedne od najjačih katarskih grupacija, Tadmur Holding, vrijedan oko pola milijuna dolara. Ugovor su potpisali Hany Al Sayed, generalni direktor Arabian Supplies-a i Nermin Salman, izvršni direktor Podravke Gulf FZE.

Pročitajte i ovo Ekološki aktivisti prekinuli konferenciju o plinu u Opatiji Pitanje opstanka Incident u Opatiji: Ekološki aktivisti prekinuli međunarodnu konferenciju o plinu Baku Veliki planovi Hrvatska se plina ne odriče, gorivo budućnosti je na čekanju? Okreće se ''zemlji vatre''

"Raduje me što će se Podravkini proizvodi ugovorenom suradnjom naći na karatskim policama. To je svakako iznimno važno za nas i uz ovaj politički poticaj i institucionalni od strane HGK", kazao je predsjednik HGK Luka Burilović.

"Rekla bih iznimno sam zadovoljna. Stvarno nisam očekivala ovoliko srdačan doček i zapravo ovoliku pozornost koja se posvećuje Hrvatskoj i odnosima s Hrvatskom. Upravo dolazimo sa sastanka s Emirom koji je bio vrlo srdačan, vrlo sadržajan", kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Izvoz Hrvatske u Katar prošle je godine iznosio 56 milijuna dolara

S katarskim partnerima su na gospodarskom forumu razgovarali čelnici Đure Đakovica, Končara, Crosca, Jadranka Hotela, Klimaopreme, Baric i partnera, ukupno desetak hrvatskih tvrtki.

Iz Podravke su poslali priopćenje: ''Iako je Podravka na tržištu Katara prisutna dvije godine, potpisom ugovora s tvrtkom Arabian Supplies, Podravka dobiva jakog partnera koji će joj omogućiti ulazak na sva prodajna mjesta u Kataru te dugoročni razvoj poslovanja na jednom od ključnih tržišta regije Bliski istok i Sjeverna Afrika. Podravka je na ovom tržištu u posljednje dvije godine intenzivirala svoju prisutnost otvaranjem vlastite podružnice u Jebel Ali Free Zoni, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Podravka aktivno obrađuje 9 zemalja regije Bliski istok i Sjeverna Afrika te bilježi odlične poslovne rezultate. Svoje poslovne procese prilagodila je specifičnostima ovog tržišta i potrebama stanovnika te je kompletan asortiman prilagođen komunikacijom na arapskom jeziku, razvijeni su potpuno novi proizvodi, a uspješno je provedena i halal certifikacija.

''Osim Katara, početkom godine su dogovoreni dugoročni projekti s lokalnim partnerima u Omanu i Kuvajtu, a stvorili smo pretpostavke i za skori početak sustavne obrade Egipta, Bahreina, Iraka i Libanona. Inicijalni rezultati pokazuju kako su kupci i potrošači najbolje prihvatili Vegeta dodatke i juhe, Kviki snack, Lino kremne namaze, Lino Pillows te Podravka ajvar. Pritom, vodimo brigu i o potrebama velike zajednice Hrvata u Kataru koji, željni proizvoda poput Vegeta dodataka, juha, Čokolina, Lino lade, Podravka ajvara i ostalih proizvoda, iščekuju širenje asortimana i još jaču prisutnost Podravke kao najjače hrvatske prehrambene kompanije'', istaknuo je Nermin Salman, izvršni direktor Podravke Gulf FZE.''
 

Bez LNG-a zaobići će nas energetski putovi

Hrvatsku će zaobići važni energetski putovi ako uskoro ne počne graditi LNG terminal na Krku, upozorila je u Dohi predsjednica nakon sastanka sa šeikom Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem, emirom Katara koji već godinama pokazuje interes za gradnju i opskrbu LNG-a svojim plinom.

"Ako ne krenemo u izgradnju zaobići će nas energetski i drugi putevi. Mi se jednostavno moramo uključiti i početi raditi na izgradnji infrastrukture", rekla je novinarima Grabar-Kitarović koja boravi u posjetu Kataru.

Taj bogati zaljevski emirat ima treće najveće svjetske zalihe plina, a nedavno je otvoren Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu.

O LNG-u na Krku govori se već godinama, no još nije ni počela gradnja plutajućeg terminala koji bi, prema planu vlade u Zagrebu, trebao biti potpuno operativan 2019.

"Problem je dosad bio u nama. Odluku o gradnji LNG-a donijeli smo kada i Poljaci. Njihov je terminal proradio prije godinu dana, a mi svoj nismo ni počeli graditi", istaknula je predsjednica.

Po njezinim riječima, Katar je još uvijek zainteresiran za LNG, no očekuje konkretne poteze Zagreba u vezi s tim prioritetnim hrvatskim i projektom EU-a kojim bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu.

Građevinski zamah zbog svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru prilika je hrvatskim građevinskim tvrtkama, a činjenica da je ta zemlja jedan od velikih kupaca oružja prilika je vojnoj industriji.

"To je jedno od područja na kojem možemo napraviti dosta posla u Kataru, ali i u drugim zaljevskim drzavama", rekla je predsjednica.

Hrvatski stručnjaci obučavaju katarske snajperiste i zaštitare VIP osoba, brodova i zrakoplova, sto je Kataru osobito važno zbog nogometnog prvenstva, a donedavni piloti akrobatske zrakoplovne skupine "Krila Oluje" treniraju katarske vojne pilote.

Katarcima se nude i borbena vozila Patrije, tenkovi M-84 Đure Đakovića te oružje i vojna oprema tvrtki HS produkt, Crosco, Šestan i DOK-ING.

No, visoki hrvatski vojni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, upozorava da su suočeni sa žestokom zapadnom konkurencijom, američkim i britanskim oružjem kojim je najvećim dijelom opremljena katarska vojska.

"Patrije i tenkove bit ce teško prodati, no svaka puška, pištolj ili kaciga je veliki uspjeh", rekao je.

Katar za vojsku od 13.000 vojnika godisnje izdvaja oko četiri milijarde dolara, a Hrvatska oko 600 milijuna dolara za 15.000 pripadnika svojih oruzanih snaga.

Za poslovanje u Kataru najvažniji je "blagoslov" emira, kažu hrvatski poslovni ljudi koji pozitivnim znakom smatraju što su hrvatsko izaslanstvo u subotu i nedjelju primili najviši članovi kraljevske obitelji.

Osim sastanka s emirom u njegovoj palači u Dohi, hrvatsku predsjednicu privatno je primio njegov otac, bivši emir Hamad bin Khalifa Al-Thani koji je zbog toga prekinuo odmor u Rimu te njegova supruga, šeika Mozah.

Čelnica privatne zaklade za školovanje Qatar Foundationa pokazala je hrvatskoj predsjednici futuristički Education city, golemi kompleks škola i fakulteta u kojima se obrazuju katarska i djeca iz drugih zemalja.

Nacionalna vizija 2030., donesena 2008., predviđa da izdašne prihode od prodaje energenata Katar uloži u transformaciju u modernu ekonomiju utemeljenu na znanju.

Energenti stvaraju 90 posto izvoza i više od 75 posto proračunskih prihoda emirata s oko 2,5 milijuna stanovnika, od čega je 310.000 Kataraca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene