Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Željko Jovanović

''Kako objasniti ukidanje Poreznog USKOK-a nego kao vraćanje usluga donatorima HDZ-a''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Zdravko Marić saborskim je zastupnicima obrazlagao zašto će Porezni USKOK staviti pod nadležnost Porezne uprave. Tome se oštro protivi oporba, a prijedlog je bio neprihvatljiv i HDZ-ovim partnerima - manjincima i Mostu - koji se sad predomislio. Pokušali smo objasniti složenu situaciju oko Poreznog USKOK-a.

Još prije nekoliko dana MOST se bunio zbog preustroja Poreznog USKOK-a. Danas se povlače.

Pročitajte i ovo Ashley Inman Raste zanimanje Kako u SAD bez vize: I dalje treba ispuniti nekoliko uvjeta, donosimo korake Policijske postaje u Istri - 3 Božinović kaže, samo se razgovara MUP planira zatvoriti dvije policijske postaje na sjeveru Istre, građani ljutiti: "To je toliko za ne vjerovat da mislim, meni to izgleda kao neki trik"

"Garancija je to da je ministar rekao da neće biti situacija kao što je bila prije, da određeni područni ured može zaustavljati istragu, nego da će biti nadležan pomoćnik koji će se birati na javnom natječaju i sam ministar koji je i sad nadležan", rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

U dvije godine u mrežu Poreznog USKOK-a uplele su se prijevare teške milijardu kuna i 50-ak osoba. Razotkriven je međunarodni lanac navodnih trgovaca zlatom, uhićen bivši pročelnik iz zagrebačke gradske uprave Zvonimir Šostar. Najzvučnije ime je Zdravko Mamić. Od utaje poreza do izvlačenja novca iz Dinama - više od 300 milijuna kuna.

Šef Poreznog USKOK-a ekskluzivno je za Novu TV objasnio da su učinkovitiji u odnosu na rad Porezne uprave.

"Zbog činjenice da u kaznenim postupcima nije nužno da se prethodno provede upravni postupak, mi upravo kroz te neupravne postupke gdje prikupimo podatke, obradimo ih, napišemo izvješće - smo daleko brži i učinkovitiji u odnosu na te upravne postupke", rekao je Paulino Loza.

Sve to navodno ih čeka seljenjem pod krov Porezne uprave. Sad su tim od 15 istreniranih istražitelja. Odgovaraju samo ministru financija. Ubuduće će iznad sebe imati i ravnatelja Porezne uprave i njegova pomoćnika, koji bi trebao voditi veći sektor, pa i njih. Oporba u tome vidi probleme.

"Kako objasniti ukidanje Poreznog USKOK-a nego kao vraćanje usluga donatorima HDZ-a", rekao je Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a.

"U hijerarhijskoj strukturi kako Ministarstva financija tako i usporedbi s drugim tijelima državne uprave on raste, a po potrebi ne samo da ćemo ga organizacijski nego i kadrovski ojačavati", kazao je ministar financija. Promjene su to koje porezne istražitelje očekuju ulaskom u iduću godinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene