Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVANREDNA PRESICA

"Imamo nekoliko prijedloga za rješenje krize u Agrokoru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, kazao je kako su poslali zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice saborskog Odobra za gospodarstvo na temu krize u Agrokoru. "Problemi u Agrokoru mogu utjecati na niz gospodarskih grana u Hrvatskoj, a i na socijalnu stabilnost najmanje 150 tisuća građana."

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, danas je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na temu Agrokora. Okupljenim novinarima Vrdoljak je rekao kako su poslali zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo. "Problemi u Agrokoru mogu utjecati na niz gospodarskih grana u Hrvatskoj, na BDP, na stabilnost proračuna i na socijalnu stabilnost najmanje 150 tisuća građana.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

Očekujemo od Vlade da napravi ozbiljan scenarij o rješavanju krize u Agrokoru. Sigurno nismo za to da država spašava privatnu firmu, ne zagovaramo nikakav državni intervencionizam, ali želimo da sudjeluje u stabilizaciji stanja", kazao je Vrdoljak. Naveo je kako nemaju potpune informacije o vjerovnicima i njihovim potraživanjima.

Na pitanje novinarke Nove TV Barbare Štrbac kako bi, po njegovom mišljenju, država trebala reagirati te ima li pripremljena neka okvirna rješenja ili prijedloge, Vrdoljak je kazao: "Mi imamo nekoliko prijedloga, koje ću iznijeti na Odboru za gospodarstvo. Tamo očekujemo ministre i gospodarstva i poljoprivrede i financija, i bit ćemo potpuno jasni oko nekih prijedloga.

No, morate shvatiti da punu informaciju o tome kakav je status dobavljača, radnika, partnera, pa i koji su glavni interesi glavnih vjerovnika, nemamo u potpunosti. Ali ćemo sigurno konkretizirati svoje prijedloge na samom odboru. Drugim riječima, ako je Vlada pasivna i kaže da očekuju da uprava donosi odluke, mi želimo da onda Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora napravi scenarij koje su opcije koje će se razrađivati".

"Najlakše je sada biti populist i prozivati nekoga, a najteže je nuditi konkretna rješenja", kazao je i dodao kako je cilj sazivanja Odbora za gopodarstva da se sazna kolike su obveze te tvrtke i da informacije postanu dostupne. "Ne želimo preuzeti tuđe dugove, ne želimo da građani Hrvatske plaćaju tuđe dugove, ali želimo da se stabilizira Agrokor."

Ministri financija, poljoprivrede i gospodarstva, kazao je Vrdoljak, trebaju imati informacije o stanju u takvim tvrtkama. Upitan treba li Ivica Todorić odstupiti, kazao je kako će to odlučiti vjerovnici. Što se tiče podataka o poreznom dugu, kazao je kako taj dug nije toliko velik da bi to trebalo zabrinjavati, ali i dodao da ti podaci trebaju biti objavljeni.

Naveo je i da ne treba biti fokus na tome koji je ministar gospodarstva odgovoran za ovu situaciju već na tome da se situacija stabilizira. Ponovio je kako se nada da će sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo biti uskoro, "a ne u devetom mjesecu, jer će tada biti kasno".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene