Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je s 1000 eura za bebe?

ISTRAŽILI SMO Kakva je sudbina ključnih predizbornih obećanja HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ministar financija potvrdio da se odustaje od manjeg PDV-a u 2018. godini, provjerili smo i koja je sudbina ostalih HDZ-ovih predizbornih obećanja. Neka od najzvučnijih bila su, podsjetimo, tisuću eura za bebe i delimitiranje rodiljnih naknada.

Mihael i Josip imaju tek dva dana, a njihove majke, osim što dijele sobu u rodilištu, dijele i iste brige. Već sad se pitaju kako spojiti kraj s krajem s rodiljnim naknadama.

"2600 kuna je preniska naknada, konkretno u našem slučaju i zbog toga sam se odlučila vratiti na posao sa šest mjeseci", kaže jedna od te dvije majke, majka Nikolina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Andrej Plenković Sjednica Vlade FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama

Da neće biti tako obećavao je HDZ u vrijeme kampanje. U svojem programu su, među ostalim, najavljivali pune plaće za drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta, jednokratnu naknadu od 7500 kuna za svako novorođeno dijete, ali i plaću za roditelje-odgajatelje s četvero i više djece.

U Vladi se hvale povećanjem olakšica na djecu, a na pitanje o 1000 eura i većim rodiljnim naknadama, premijer Andrej Plenković je vrlo općenit. "Ministrica Murganić razradit će sve teme. Dakle naravno je da ne možete u prve tri sjednice Vlade donijeti sve odluke. Imamo čitav niz vrlo jasno definiranih ciljeva u našem programu koji će se odvijati sukscesivno, a doći će na red i sve te teme", poručuje premijer.

Oporba se pita otkud novac za sva HDZ-ova predizborna obećanja. "Ono što su oni zapisali u svom programu teško je negdje blizu 3,5 do 4 milijarde kuna samo za taj resor i mislim da je to apsolutno neprovedivo", kaže bivša ministrica Milanka Opačić (SDP).

Ministrica demografije Nada Murganić nije htjela pred naše kamere. No nedavno je izjavila da će bebama biti isplaćena jednokratna pomoć, ali manja od 1000 eura.

Takva mjera, smatra demograf Pokos, neće dati razultata. "Većina obitelji bi zatvorilo neki minus na svom tekućem računu i to ne bi mnogo pomoglo. Ono gdje je pomoglo je Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, ali tamo su te jednokratne novčane pomoći bile znatno veće od 1000 eura za njihove prilike", kaže nenad Pokos s Instituta Ivo Pilar.

Da bi imale efekta na demografsku obnovu, mjere, kaže Pokos, trebaju obuhvatiti sve, od zapošljavanja do fleksibilnijeg radnog vremena za majke i jačanja mreže vrtića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene