Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Performans ispred zgrade Vlade

Ispred Vlade izložen ''posljednji primjerak ugovora o radu na neodređeno u Hrvatskoj''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mreža mladih ispred zgrade Vlade održala je performans. Pokazali su kako su naveli posljednji, "muzejski" primjerak ugovora o radu na neodređeno vrijeme u Republici Hrvatskoj.

Koalicija nekoliko desetaka sindikata i udruga na Markovom je trgu u srijedu organizirala performans "Posljednji ugovor o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj", koji upozorava na scenarij po kojem ugovori o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj više ne postoje, osim kao muzejski izložbeni primjerci.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Organizatori performansa navode kako im je neposredni povod za akciju bila najava Vlade da će se pristupiti ponovnoj izmjeni radnog zakonodavstva s ciljem smanjivanja njegove "rigidnosti".

Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske upozorio je na trend da ugovor o radu na određeno vrijeme postaje dominantni model reguliranja odnosa između mladih radnika i poslodavaca u Hrvatskoj.

Pozivajući se na podatke Eurostata, Buković navodi kako je udio mladih (15-29 godina) koji rade, a zaposleni su putem ugovora na određeno vrijeme u 2007. godini iznosio oko 29 posto, a do 2015. porastao je na čak 47 posto, dok je prosjek EU-28 u istoj godini iznosio oko 32 posto. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene