Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem s dugovima

ZDRAVSTVO SE OPET BORI SAMO SA SOBOM Grcaju u dugovima pa su se dosjetili kako uštedjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstvo koje sve više grca u dugovima ponovno se samo sa sobom bori kako uštedjeti. HZZO se dosjetio kako uštedjeti primjenom jeftinijih, generičkih lijekova.

Nakon pregleda kod kardiologa, pacijent vrlo često od njega dobije propisani lijek tvorničkog naziva. Potom pacijent dođe svom obiteljskom liječniku po recept za taj lijek. Iako mu obiteljski liječnik sugerira jeftiniju, generičku varijantu lijeka, pacijent često zahtijeva lijek koji mu je propisan u bolnici. I tu nastaje problem. Jer zbog toga obiteljski liječnici često budu kažnjavani. Pa su se žalili. HZZO je onda poslao dopis svim bolnicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Liste čekanja "Lani je 89 posto CT i MR postupaka financirao HZZO": Ministarstvo objasnilo kako će smanjiti liste čekanja Osnovno zdravstveno osiguranje Veliki trošak Više od 100.000 građana ostalo bez zdravstvenog osiguranja: HZZO počistio liste

"Da, bolnički specijalisti ispisuju nezaštićena imena lijekova u svojim nalazima. Primjerice, liječnik propiše antibiotik širokog spektra, a onda doktor u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odlučuje da li je to sumamed, klavocin, cefalexin ili nešto slično", kaže Fedor Dorčić, ravnatelj HZZO-a.

Ne budu li se toga pridržavale, bolnice će biti kažnjene - opomenom ili novčanom kaznom. Za bolničke liječnike to je neprihvatljivo.

"Zdravstveni djelatnici postupaju isključivo u skladu s medicinskim smjernicama i vođeni interesom svojih pacijenata u tome da dobiju najbolju moguću terapiju. Naravno da kada postoji prostor za racionalizaciju troškova u smislu propisivanja generičkih lijekova da se to i čini, ali ne smije biti apsolutna naredba", ističe Ivana Šmit iz HUBOL-a.

I Udruge pacijenata poručuju kako su za uštede, ali se boje da će to opet ići preko leđa pacijenata. "Druga stvar je što će nastati velika konfuzija kod samih pacijenata jer će dobivati lijekove, odnosno, dobit će recept za lijek koji neće razumjeti jer ja uzimam to i to, tako da će biti zanimljiv period prilagodbe", kaže Ivica Belina iz Udruge pacijenata.

Jeftiniji, generički lijekovi koji su na popisu lijekova HZZO-a ne znači i manje kvalitetni lijekovi. Poručuje to Udruga proizvođača lijekova.

"Generički lijekovi su jednakovrijedni lijekovi koji diljem Europe osiguravaju najmodernije terapije velikom broju bolesnika po puno nižim cijenama, nekada i 5-7posto", kaže Milka Kosanović, direktorica HUP Udruge proizvođača lijekova.

U HUP-u stoga ne vide ništa sporno, jer kažu kako je u hrvatskim bolnicama svega 12 posto generičkih lijekova. Na ovaj će se način zasigurno uštedjeti više.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene