Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOBITELOM DO RECEPTA

HZZO uložio više od sto milijuna kuna da pacijenti lakše dođu do doktora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijedećeg tjedna pacijenti će se obiteljskom liječniku moći obratiti putem posebne mobilne aplikacije. Recepti za lijekove, doznake za bolovanja - sve to moći ćete dobiti uz samo nekoliko klikova.

Da bi izbjegli gužve u ambulantama, od sljedećega tjedna sa svojim obiteljskim liječnikom moći ćete komunicirati preko mobilnog telefona. Putem posebne aplikacije HZZO-a moći ćete se, primjerice, naručiti za vađenje krvi, moći ćete izvaditi doznake za bolovanje ili nešto drugo. U nekim ambulantama pilot projekt već je krenuo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SJEDNICA UPRAVNOG VIJEĆA HZZO objavio rezultate kontrola bolovanja, raspisali i natječaj za novog ravnatelja Slika nije dostupna Hrvatski apsurdi Obiteljske liječnike kažnjavaju zbog lijekova koje propišu onkolozi

"Pacijentima će to sigurno omogućiti bržu i lakšu komunikaciju i uštedu dosta vremena. Nama liječnicima možda nešto manje, jer mi svaki taj slučaj, bez obzira dobili mi informaciju osobnim kontaktom ili putem interneta, moramo naprosto odraditi. Nama to vremenski neće puno pomoći", kaže Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine. 

Aplikacija će funkcionirati tako da liječnik na vaš zahtjev odgovara s da ili ne. Ukoliko vam ne odobri određeni lijek ili pregled, morat ćete ili doći osobno kod njega ili ga telefonski nazvati.

U protekla dva mjeseca za korištenje aplikacije prijavilo se svega dvije i pol tisuće ljudi. To je svega 0,06 posto od ukupnog broja osiguranika pri HZZO-u. Ipak, do Nove godine očekuje se da će aplikaciju koristiti oko milijun i pol ljudi.

"E-recepti odlično funkcioniraju, uputnice još uvijek nisu zaživjele u punom obimu. Treba vremena i nama da se svi skupa naučimo na to i da će to jednog dana naprosto morat funkcionirati", kaže Mazalin.

Cijeli projekt HZZO će stajati nešto više od 100 milijuna kuna. Cilj je u konačnici smanjiti liste čekanja u bolnicama, jer se više nećete moći s jednom uputnicom naručivati na više pregleda u različitim bolnicama. Kada ovo sve skupa krene moći ćete putem aplikacije odabrati jedan termin u jednoj bolnici. I toga ćete se morati pridržavati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene