Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana malog ribolova

Hrvatsko ribarstvo u moru problema, a hrvatski ribari kao ribe na suhom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrana malog ribolova i prekomjerna izlovljenost gorući su problemi hrvatskih ribara, nezadovoljnih europskom ribarskom politikom. Traženjem rješenja bavila se međunarodna konferencija o ribarstvu, održana u Šibeniku u organizaciji eurozastupnice Ruže Tomašić.

U svoj čamac Milivoj Jurić Gulin ulazi tek rijetko. Nakon što je prije dvije godine izgubio status malog ribara, preostalo mu je samo prevrtati vrše. Mreže koristiti ne smije, pa mu propadaju na suhom.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Savudrijska vala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stižu kazne iz Slovenije "Žrtva smo političkih igara dviju država": Savudrijskim ribarima incidenti i susreti s policijom postali rutina

''To je bila jedna velika ljubav moja, i tako, sad mi je to uskraćeno. Kao da nekom čoviku koji je plesač, pa mu uzmete, ne date mu više plesati'', pojašnjava Milivoj.

Otkako smo u Europskoj uniji, mnogi se ribari osjećaju kao riba na suhom. Jer ukidanjem malog ribolova, ukinuta je i ribarska tradicija, naročito na otocima.

''Prije je bilo 8 tisuća korisnika povlastica malog ribolova, a sad je to zakonom regulirano na 3 i pol tisuće'', kazao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

Ukidanjem je Europa željela pridonijeti očuvanju ribljeg fonda, koji je ionako u lošem stanju. Ali problemi su se nagomilali. Pojedini ribarski alati su zabranjeni, profesionalni ribari strahuju za radna mjesta. Na međunarodnoj konferenciji u Šibeniku i državi su upućene brojne kritike.

''Mi smo imali održivo ribarstvo, ali smo ga, nakon naših mjera, koje su bile potpuno pogrešne, bez ikakve stručne podloge, zapravo uništili'', rekao je Alen Soldo, Odjel za studije mora, Sveučilište u Splitu.

I sve je to hrvatske ribare razjedinilo. Isto su prošli i škotski kolege, koji su rješenje pronašli u suprotnom. ''Dobrim vodstvom, udruživanjem i suradnjom, uspjeli smo utjecati na politiku'', rekao je Michael Park, predsjednik Udruge škotskih proizvođača bijele ribe.

Ali s europskom politikom hrvatski ribari teško pronalaze zajednički jezik. Bez obzira na ispoštovane lovostaje i dogovorenu zabranu izlova u Jabučkoj kotlini koju su prekinuli susjedi Talijani.

''Mi smo smanjili ribarski napor, smanjili smo količine ulova. Ni jedno, ni drugo nam se ne uzima u obzir'', rekao je Ivan Birkić, predsjednik Grupacije ribolova HGK-a

Europska Unija bi, umjesto toga, radije uvela kvote, o čemu domaći ribari ne žele ni čuti. I sve ih je više koji razmišljaju poput Milivoja - da čamac prodaju i da se ostave mora.

Ruža Tomašić kazala je kako ribari trebaju sjesti s ministarstvom i odlučiti što i kako dalje . ''Mediteranska uredba se mora mijenjati. Bez toga nema ništa. Ali, mijenjati se može'', rekla je Tomašić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene