Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guverner na udaru

Pernar guverneru: "Odgovara im da budete umočeni jer vas onda mogu držati za onu stvar"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Sabor raspravljao je o izvješću HNB-a o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za 2015. godinu.

14:30 - Ivan Pernar iz Živog zida smatra da guverner, odnosno HNB, nije samostalan u svojem radu kao niti njegov prethodnik.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

 "Vi ste zapravo o monetarnoj politici najmanje odlučivali. Postavlja se pitanje jeste li neovisni u svojem radu. Naravno da niste. Vi morate raditi što vam kažu, a odgovara im da budete umočeni u nezakonitost. A znate zašto gospodine Vujčić? Zato jer vas onda mogu držati za onu stvar. Ako se otrgneš, ako nećeš raditi ono što ti kažemo, evo imamo DORH, i to su te metode kojima se vlada našom državom", poručio je Pernar guverneru.

13:00 - Nikola Grmoja iz Mosta također se obrušio na HNB zbog, kako je ustvrdio, "nečinjenja" pa je tako guvernera i suradnike upitao jesu li upoznati s tim da je 20-ak tvrtki bez ijednog zaposlenog dobilo nekoliko desetaka milijuna kuna kredita. Potom je pobrojao te tvrtke.

"Jako je upitno. Ne znam je li HNB reagirao, jesu li znali za to i jesu li išta poduzeli?", upitao je Grmoja.

12:30 - "Hrvatska u posljednje tri godine ima deflaciju, a vi to zovete stabilnošću. Deflacija, ili opći pad cijena, je jednako opasna kao i inflacija. A vi se time hvalite. Tečaj niste mijenjali 22 godine. Ni tečaj ni kamatnu stopu niste iskoristili za razvoj gospodarstva. Vi ste obična velika mjenjačnica", poručio je guverneru i suradnicima Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

11:48 - Branimir Bunjac iz Živog zida obrušio se na guvernera.

"Gospodo iz HNB-a sve vas treba smijeniti od prvog do zadnjeg. I ne vam dovesti reviziju nego pravosudne organe. Da odgovorite tko je prodao hrvatske banke za pet do deset posto vrijednosti? Tko je prodao hrvatsko zlato ispod cijene kada je bilo najjeftinije 2005.? Tko je dozvolio toksične kredite u švicarskim francima? Zašto pljačkate hrvatske građane?
Ja ću vas povesti večeras da vidite ljude koji spavaju na podu. Vi se sada tu smijete jer ste zaštićeni k'o lički medvjedi od onih čija naređenja slušate a to nije Sabor. Nećete dovijeka. Razmislite o tome", poručio je Vujčiću i njegovim kolegama Bunjac.

"Ovaj moj govor bit će vam za 10 godina poput kugle na nozi. Nisam prorok, ali vam to proročki tvrdim. A vi samo dalje provodite ovu politiku koja je Hrvatsku dovela na rub ponora i nemojte poslje reći da vam ja to sad nisam rekao. Srest ćemo se, gospodine Vujčiću", zaključio je Bunjac.

10:50 - Nakon izlaganja Grozdane Perić u ime Kluba HDZ-a za repliku se javio Davor Vlaović iz HSS-a. 

"Vi ste napravili lijep uvod kako su različite države, ekonomije pa i monetarne politike utjecale na gospodarski rast u Americi i u nekim drugim državama. No mene, a i građane, zanima što ste napravili u Hrvatskoj, kako ljudi žive. A činjenica je da jako teško žive, puno je onih koji su na granici siromaštva, a najveća stopa rizika je upravo u Slavoniji i Baranji. Ovakva nacionalna politika putem i HNB-a dovela je do toga da imamo 300 tisuća blokiranih i da oni nemaju kupovne moći. I stoga boli mene, a i druge, kad čujemo da se za jednu izvoznu jedinicu moglo uvesti dvije jedinice i da je to dobro za Hrvatsku. Zbog toga imamo pad proizvodnje mesa, mlijeka, cvijeće nismo mogli prodati... Pa ne možemo se hvaliti da ćemo s povećanim uvozom i padom cijena hrane stabilizirati život u Hrvatskoj", kazao je Vlaović.

10:22 - Marin Škibola (Živi zid) upitao je guvernera što rade po pitanju RBA-zadruga.

"Postoje zakonska ograničenja našeg djelovanja. RBA-zadruge su strane kreditne institucije u kojima naši građani imaju se pravo zaduživati. HNB ne nadzire ni ne licencira te institucije. Ako postoje nezakonitosti oko njihova rada, postoje druga nadležna tijela u Hrvatskoj", odgovoreno mu je. 

10:18 - "HNB štiti špekulante. Jer da nije tako ne biste dopustili kredite u švicarskim francima zbog čega je 70 tisuća obitelji palo na prosjački štap. Sada ništa ne činite kako biste spriječili porast kamatnih stopa do čega će neminovno doći", ustvrdio je Branimir Bunjac (Živi zid).

"Ja sam vjerojatno zadnja osoba kojoj možete govoriti da nisam bio svjestan razlika kredita u švicarskim francima, jer sam upravo ovdje o tome govorio. Nitko me tada nije podržao, pisalo se da ljudima želim uskratiti kredite i da radim od buhe slona. Sabor jedini može zabraniti te kredite pa govorite krivoj osobi", odgovorio je Vujčić.

10:14 - Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) upitao je Vujčića zašto HNB dozvoljava lihvarske kamate i zašto su sve banke u rukama stranih vlasnika.

Guverner mu je odgovorio da je Vlada RH odlučila prodati domaće banke kad je on još bio na fakultetu i to zato jer nisu dobro poslovale.

"Kamate u Hrvatskoj su prilagođene za rizične zemlje, i niže nego što bi trebale biti prema rejtingu Hrvatske", pojasnio je Vujčić.

9:50 - Guverner Vujčić osvrnuo se i na raspravu koja se ovaj tjedan u Saboru vodila o HNB-u.

"Puno se govorilo o transparentnosti HNB-a, no iz rasprave je očito da se nije znalo o čemu se govori", istaknuo je Vujčić.

"HNB se ne financira iz proračuna kao što neki tvrde. Poslovanje HNB-a je pod revizijom, a Sabor izvješća o reviziji redovito dobiva. HNB dovoljno zarađuje za pokriće troškova svojeg poslovanja. A to postiže dobrom politikom upravljanja financijskim sredstvima. Prihode HNB-a smo od 2012. do 2015. povećali za 1,8 milijardi kuna. Danas mogu reći da se HNB pozicionirao da ostvaruje stabilne prihode bez obzira na povijesno najniže kamatne stope. Dobit HNB-a povijesno je najveća među središnjim bankama EU-a. Po troškovima se HNB smjestio među štedljivije središnje banke", pojasnio je Vujčić i za kraj, aludirajući na kritike koje su se sručile na HNB u Saboru proteklih dana, naglasio:

"HNB nikome ne plaća saune i masaže i ne služi škampe i jastoge."

9:35 - Izvješće o kretanjima u drugoj polovici 2015. godine podnosi guverner HNB-a Boris Vujčić. Istaknuo je kako su rasle gospodarske aktivnosti, povećao se BDP, rasla je i zaposlenost i bruto plaća, a posljednjem tromjesečju 2015. porasli su i uvoz i izvoz. Rastao je i optimizam potrošača koji je pridonio povećanju sklonosti potrošnji.

Osvrnuo se i na konverziju kredita u švicarskim francima koji su krenuli u tom periodu.

"Konverzija kredita u švicarskim francima počela je u tom periodu. Nadzor HNB-a je bio kontinuiran tijekom cijelog postupka konverzije, a od banaka su tražena redovita izvješća. Pribavljeni su nacrti ugovora od banaka, iznosi kamata i slično... Kada je to bilo potrebno, tražene su korekcije od banaka. Nekoliko banaka moralo je izmijeniti anekse ugovora. Supervizorskim aktivnostima HNB-a obuhvaćeno je više od 35 tisuća aneksa o konverziji", iznio je Vujčić.

Saborski zastupnici zasjedanje nastavljaju raspravom o Polugodišnjoj informaciji o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike Hrvatske narodne banke (HNB).

U izvješću HNB-a navodi se da se gospodarski rast nastavio u drugoj polovici 2015. godine i to nešto izraženijom dinamikom nego u prvom polugodištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene