Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLENKOVIĆ SDP-OVCIMA

''Prekreativni ste malo. Vrijeđate druge narode''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualnim prijepodnevom, u kojemu je na zastupničke upite po prvi put odgovarao premijer Andrej Plenković i članovi njegove Vlade, Hrvatski sabor počeo je novu, drugu po redu sjednicu u sadašnjem sazivu.

Nakon što su svi zastupnici postavili svoja pitanja završila je sjednica.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

13:40 - Branko Hrg pitao je Gorana Marića: Kako Vi vidite svoju ulogu u ovom ministarstvu, kako mislite upravljati državnom mirovinom? Je li ovo ministarstvo stvarno ustrojeno radi Vas?

''Dobra je indikacija da je utemeljeno ministarstvo državne imovine. Nameće se pitanje što su bili kriteriji za tako dugo nepostojanje ovog ministarstva. Mnogi su razlozi, ali moram reći da nisu bili sretni. Utemeljenje je nedvosmislen pokazatelj da je prošlo vrijeme improvizacija u odnosu na to krupno pitanje kao što je državna imovina'', rekao je Marić.

''Vrijeđate druge narode''

13:38 - Izlaganje Damira Tomića iz SDP-a o tome kako je premijer kritizirao pojedine članove iz njegove stranke, premijer nije prešutio. Tijekom aktualca osvrnuo se na način na koji su zastupnici SDP-a govorili o srpskoj stranci pridruženoj europskim pučanima.

''Prekreativni ste malo. Vrijeđate druge narode. To je očito nekakav stil koji se razvija u vašoj stranci. Sjetite se malo što smo slušali u izbornoj kampanji. Naglasio sam da insinuirate nama da je stranka koja je dobila pridruženo članstvo u Europskoj pučkoj stranci slijedom otvaranja pregovora o pristupanju EU, što je logički slijed statuta europske pučke obitelji. Govorite o uzorima, pobratimima, rođacima, malo pretjerujete. I Vi kolega Matić. Raspirujete jednu vrstu rasprave protiv koje se ja bunim, jednu vrstu demagogije i populizma protiv kojeg ću se boriti u cijelom svom mandatu, na svim temama, a osobito na ovoj. Vi nastojite napraviti što? Uznemiriti odnose između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj? Uznemiriti odnos između Hrvatske i Srbije? Vi želite možda njima pridonijeti na ovaj način?'', rekao je Plenković.

''Traži se rješenje i za 'tisuću eura'''

13:20 - "Nastojimo na razini Vlade naći rješenje i za tu mjeru, po izračunima koje imamo košta oko 300 milijuna kuna", odgovorio je premijer SDP-ovu Mariju Habeku, koji se zanimao za stav nove Vlade o ranijem HDZ-ovom predizbornom obećanju o isplati tisuću eura za svako novorođeno dijete. "Čujemo da od toga neće biti ništa, da je to bila samo želja Tomislava Kramarka", ustvrdio je Habek.

"Hoće li to biti u ovoj ili idućoj proračunskoj godini, to ćemo vidjeti, no ostajemo pri tome da demografska, pronatalitetna politika bude jedan od naših ključnih priorieta", kazao je premijer, ističući da su Vladin cilj održive i trajne mjere koje bi omogućile delimitiranje rodiljnih i roditeljskih naknada.

Tolušić: Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi do konca godine

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da će do konca godine u saborskoj proceduri biti prijedlog zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, koji bi na "pošten i kvalitetan" način trebao urediti tržište i pomoći svima u lancu, od proizvođača preko otkupljivača do trgovaca.

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac najavljuje da će puna primjena indeksa razvijenosti krenuti početkom 2018. Planovi da to bude od 2017. nisu mogući, rekla je ministrica 'mostovcu' Miri Bulju, koji je upozorio da je indeks razvijenosti, koji je 2014. donijela SDP-ova vlada, nepravedan prema Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom Kotaru. "Doslovno spaljena zemlja, ti krajevi umiru", upozorio je Bulj.

''Kalmetino producentsko remek-djelo Prometna renesansa' ''

12:50 - ''HDZ je stranka koja funkcionira na načelu supsidijarnosti, odgovorio je Plenković SDP-ovu Željku Jovanoviću kojeg je zanimalo je li pozvao Božidara Kalmetu na razgovor i zatražio od njega da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika Zadra i šefa županijskog HDZ-a nakon što je prije dva dana protiv njega podignuta nova optužnica, ovog puta zbog filma "Prometna renesansa".

Jeste li pogledali Kalmetino producentsko remek-djelo "Prometna renesansa", nagrađeno optužnicom USKOK-a, a vjerojatno će biti nominirano i za Oscara za korupciju, pitao je Jovanović, ironično primijetivši da se protiv Kalmete optužnice podižu po načelu "svakog tjedna, optužnica jedna".

Plenković uzvraća kako očekuje da "u novim okolnostima" o optužnici prvo raspravi HDZ-ov Županijski odbor, koji će izvijestiti Predsjedništvo HDZ-a, čija će sjednica biti početkom prosinca, i onda će se vidjeti na koji način donositi odluke.

Podsjeća pritom kako u hrvatskom pravnom sustavu postoji načelo presumpcije nevinosti, poručuje da nikoga unaprijed ne želi stigmatizirati, niti dovoditi u položaj koji bi bio nepovoljan u odnosu na ono za što ga se tereti.

"Stav je jasan i principjelan, prvo Županijski odbor, nakon toga Predsjedništvo stranke i u konačnici razgovor sa Kalmetom", rekao je Plenković čiji odgovor nije zadovoljio Jovanovića koji pita kako to da "presumpcija nevinosti" nije vrijedila i za bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Da je vrijedila bi danas ne bi bili predsjednik HDZ-a, dakle to su dvostruki kriteriji", ustvrdio je Jovanović podsjetivši kako je Karamarko svojedobno poručio da će Kalmeta morati podnijeti ostavku na sve političke dužnosti ako USKOK protiv njega podigne optužnicu.

''Pobratimili se sa Šešeljevom strankom''

11:34 - Predrag Matić iz SDP-a rekao je da je premijer pustio suzu za Vukovar, a onda je u veliku obitelj europske pučke stranke, u kojoj je i njegova stranka, primljena nasljednica Šešeljeve stranke koju predvode Nikolić i Vučić.

Premijer je rekao da je Europska pučka stranka najveća politička snaga u Europi, a Vučićeva stranka je još 2013. podnijela zahtjev za statusom i o tome se raspravljalo nekoliko godina i detaljno se raščlanjivalo njihovo djelovanje.

''Mi smo bili suzdržani i u petom mjesecu kada se donosila odluka o primanju novih članova. Bili smo jedina politička snaga cijele pučke stranke koja je imala takav stav. Artikulirala ga je i kolegica Šuica u parlamentu'', rekao je te dodao da su suzdržani jer žele imati dijalog.

''Naš je stav bio jasan i principijelan. Srbija ima dugi put za članstvo u EU, a Vučićeva stranka dug put do punopravnog članstvo u Europskoj pučkoj stranci'', kazao je Plenković.

Matić je rekao da je zadovoljan odgovorom, da je HDZ mogao biti i protiv, a ta srpska stranka bi bila ionako primjena u obitelj pučana.

''Mogli ste biti i protiv. Ništa se ne bi promijenilo. SNS bi svejedeno bio primljen u Pučku stranku. Međutim, vi ste u rujnu uspjeli isposlovati odgodu toga prijema jer pretpostavljam da bi vas više koštalo na izborima nego što je nas koštala 'šaka jada'. Možda to niste rekli nekim našim kolegama poput Đakića, Culeja, Brkića, Medved, pa čak i general Krstičević - oni su od neki dan pobratimi sa Šešeljem, Vučićem i Nikolićem, Na to samo mogu reći - Mašala'', kazao je Matić.

''Gdje je nestala kurikularna reforma?''

11:03 - Romana Jerković iz SDP-a postavila je pitanje o obrazovanju. ''Čini se da stanje u obrazovanju nikada nije bilo gore. Ulažemo u njega dvostruko manje nego ostale članice EU-a'', rekla je te dodala da samo Slovenija ulaže 10 puta više od Hrvatske.

''Gdje je nestala kurikularna reforma? Što se s njom dogodilo?'', pitala je.

Plenković je rekao da kurikularna reforma nije stala i naveo velik broj dokumenata koji su u proceduri vezano uz obrazovnu reformu.

''Mislim da je sasvim jasno iz programa Vlade da će nam znanje i obrazovanje biti ključni prioritet. On se odnosi na našu budućnost, djecu, konkurentnost, sposobnost da se prilagođavamo globalnim trendovima'', rekao je.

''Očekujem da će stručne radne skupine uklučiti sve one koji mogu dati doprinos. Nećemo biti ni selektivni ni isključivi, vjerujemo da brojni akteri mogu dati doprinos, a to očekujem i od Hrvatskog sabora'', rekao je Plenković.

Njegov je odgovor komentirala Jerković. ''Vaše riječi jako lijepo zvuče, ali kakvu težinu imaju vidjet ćemo kada budete predstavljali proračun za sljedeću godinu i koliko će novca biti izdvojeno za znanost i obrazovanje'', rekla je Jerković

10:31 - Blaženko Boban iz HDZ-a postavio je pitanje ministru Kuščeviću o porezu na nekretnine tražeći konkretan primjer izračuna.

''Na iznosu od 100.000 eura možemo napraviti sljedeću kalkulaciju. Mjesečna rata kredita bi iznosila 603 eura, od čega bi 50% subvencionirala država u četiri godine. Taj iznos je 14.480 eura. Dakle, porez na promet nekretnina je nekada bio 5000 eura, to znači da bi po ovom modelu građanin uštedio 9000 eura. Novi prijedlog zakona je da se porez na promet nekretnina smanji na 4 posto'', rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

10:20 - Drago Prgomet iz HDZ-a postavio je pitanje vezano uz uhićenje branitelja u Orašju. ''Ovaj je događaj otvorio toliko pitanja i komentara, od toga da je to fijasko naših obavještajnih službi, poruka BiH da ne budemo snažni promotor ulaska BiH u EU… Uvjeren sam da ovakvi komentari nemaju ozbiljno uporište niti vjerodostojnost, a RH mora biti u interesu istražiti i pomoći da se istraži svaki zločin. Radi li se o selektivnom pristupu pravosuđa susjednih država? Što ćete poduzeti kao premijer da nas ne iznenade nove optužnice?''

Odgovorio mu je premijer: ''Uhićenja koja su došla svega dva i pol dana nakon službenog posjeta mene kao predsjednika Vlade pokazala su indikativan tajming tog poteza. Riječ je o kaznenim djelima koja su se dogodila prije 23 godine. Jasan stav Vlade i Sabora je da svaki zločin treba biti istražen, a počinitelji za ta djela trebaju odgovarati.

''Republika Hrvatska je protiv orkestriranih tajminga i selektivnog pristupa pojedinim kaznenim djelima'', kazao je.

Cijeli odgovor premijera na ovo pitanje možete poslušati u priloženom videu.

10:03 - Nikola Grmoja iz Mosta postavio je pitanje ministru Slavenu Dobroviću o problematici vezanoj uz poticanje obnovljivih izbora u RH.

''Praktički smo se obvezali s ciljem smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima. Problem je da postoje povlašteni ugovori s proizvođačima obnovljenih izvora energije koji po povlaštenim cijenama prodaju energiju. Problem je da se isplaćuje relativno visok iznos za tu električnu energiju'', rekao je Dobrović.

9:49 - Milorad Pupovac iz SDSS-a postavio je premijeru pitanje o sanaciji niskonaponske mreže.
''Volio bih da vam ovo pitanje ne moram postavljati, ali nažalost, u ime kluba SDSS-a moram to učiniti. Sanacija i obnova niskonaponske mreže trebala je biti završena do 2008. godine, a taj proces nije završen ni 2016. Od tada niti HEP ni ministarstva koja su se time bavila i prebacivala odgovornost nisu omogućila da se u 83 sela i zaselka taj posao završi, u selima koja su mahom povratnička srpska sela. Vjerujemo da ćete iznaći rješenje da se ovo sramotno stanje promijeni i da ljudi koji po zakonu imaju to pravo dobiju struju'', rekao je Pupovac.

''Upoznat sam s tim problemom. Riječ je o nedovoljno brzoj elektrifikaciji tih područja koja su bila obuhvaćena ratnim stradanjima u vrijeme agresije na Hrvatsku. Nažalost taj proces nije dovršen sukladno planovima. Moja vlada je svjesna tog problema'', rekao je Plenković dodavši kako će zadužiti ministarstvo regionalnog razvoja da riješi ovaj problem.

9:40 - Sabor je, prije Aktualnog prijepodneva, utvrdio dnevni red na kojemu je više od 40 točaka, među kojima su i izmjene ovogodišnjeg Državnog proračuna, izmjene financijskih planova izvanproračunskih korisnika, odluke o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u misijama potpore miru u Afganistanu, Somaliji i Kosovu.

U dnevni je red uvrstio i SDP-ov prijedlog da se izmijeni Zakon o porezu na dodanu vrijednost koji se, pojasnila je Milanka Opačić, odnosi na dadilje koje bi trebalo osloboditi plaćanja PDV-a, kao što su oslobođeni i vrtići, jer su i dadilje ''servis'' roditeljima.

Saborska većina odbila je međutim SDP-ov zahtjev da se zakon raspravi u hitnom postupku, pa će on proći redovitu proceduru, odnosno dva čitanja.

Predstavnik najjačeg kluba, Branko Bačić (HDZ) istaknuo je kako se pred Saborom uskoro u drugom čitanju trebao naći paket od 15 poreznih zakona, među kojima i Zakon o PDV-u, pa nema razloga da SDP-ov ide po hitnoj proceduri, odnosno svoje prijedloge SDP može realizirati podnošenjem amandmana na spomenuti zakon.

7:31 - Želju da premijeru Andreju Plenkoviću, odnosno nekom od ministara postavi pitanje, iskazao je 41 zastupnik, a prvi će to učiniti SDSS-ov Milorad Pupovac.

Sjednica bi trebala trajati do 15. prosinca, odnosno do ustavnog roka za redovno zasjedanje, a do tada zastupnike očekuje iznimno opsežan posao.

Sabor, naime, treba donijeti državni proračun za iduću godinu, rebalansirati ovogodišnji, donijeti paket od 15 zakona koji su dio porezne reforme, koja će se primjenjivati od početka iduće godine.

Te akte Vlada tek treba poslati Saboru, no već sada zastupnike čeka dnevni red s gotovo 30 izvješća o radu raznih institucija za prošlu godinu, od HAZU-a, preko Državne komisije za kontrolu javne nabave, do izvješća o radu Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala. Plan je da se taj posao odradi u 11 radnih plenarnih dana.

Sabor bi do 15. prosinca trebao potvrditi i protokol uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore, a potom uzeti redovnu božićnu i novogodišnju stanku do 15. siječnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene