Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSLA IMA, ALI...

Hrvatski apsurd: Problemi za sektor koji nakon 8 godina bilježi pozitivne pomake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put nakon 8 godina sektor građevine u Hrvatskoj bilježi pozitivne pomake. Izdaje se sve više građevinskih dozvola i pojačano se gradi. Istovremeno, da stvar bude apsurdna, građevinari teškom mukom pronalaze radnu snagu. Radna nam snaga odlazi u inozemstvo gdje je isti posao bolje plaćen - a mi radnike moramo uvoziti.

Malo znanja, malo kreativnosti i Nikolinino dekorativno staklo je gotovo. Buduća staklarka uskoro završava školu i izlazi na tržište rada.

Pročitajte i ovo POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova Ivo Milatić - 1 Prešlo svaku mjeru HDZ-ov državni tajnik tulumario u noćnom klubu s investitorima kojima izdaje dozvole! Oporba: "Ovo je sukob interesa"

"Mislim da ću pronaći posao zato što je to deficitarno zanimanje. I jako smo traženi, jer u zadnje vrijeme ima jako malo staklara", kaže učenica Nikolina Šimić

Ali, svoju budućnost Nikolina vidi izvan Hrvatske.

"Puno veće su razlike u plaćama. Tu baš i ne cijene taj posao, a zapravo je jako tražen. Na primjer, u Njemačkoj smo jako traženi, a skoro nema niti jedan staklar".

Njezino zanimanje samo je jedno od brojnih deficitarnih kakve traže domaći poslodavci. Dragutin Kamenski se bavi građevinom u kojoj posla uvijek ima, ali nema ga tko raditi.

"Imate situaciju da imate broj na Zavodu, a onda kad tražite ne javi se nitko i ne možete nikoga zaposliti. Očito još uvijek funkcionira taj rad na crno i to je razlog zašto imamo takav nesrazmjer broja zaposlenih i onih koji žele raditi", kaže građevinski poduzetnik.

Unatoč tome, građevinski sektor bilježi rast prvi put nakon 8 godina. Obujam građevinskih radova veći je za 2,9 %, a prvi put nakon 10 godina raste i broj izdanih građevinskih dozvola. No, slaba je to utjeha, jer hrvatske tvrtke uglavnom zapošljavaju strance, a domaća radna snaga odlazi u inozemstvo.

"Hrvatskoj kronično nedostaje tesara, armirača, zidara, varioca... Sustav prekvalifikacije gotovo ne postoji. Sustav dualnog obrazovanja bi u tome pomogao, dakle da mladi ljudi nađu interes u sektoru građevine, da vrijeme koje provode u školama uče teoriju, a onda istovremeno budu na praksi u nekom građevinskom poduzeću što ustvari povećava razinu njihova znanja", ističe Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore.

Za ovu je godinu predviđeno je 7.026 dozvola za strance. No, zbog manjka radnika ministrica gospodarstva Martina Dalić tražila je povećanje kvote, jer postojeća brojka odavno je ispunjena. Manjak radnika mogao bi ponovno zaustaviti građevinski sektor. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene