Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strože kontrole

Salmonela pronađena 67 puta, ali potrošači nisu znali! Kreće masovni nadzor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od siječnja ove godine inspektori su u 67 uzoraka hrane otkrili prisutnost salmonele. Javnost nije obaviještena jer, kako kaže bivši ministar poljoprivrede Davor Romić, po zakonu nisu dužni obavijestiti. Novi ministar pak, najavljuje obračun s uvoznicima. Šalje inspektore u nadzor uvoznog mesa, mlijeka i jabuka.

Uvozno mlijeko, svinjetina i jabuke - to je na redu sljedeći tjedan. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je najavio nove pojačane kontrole hrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U nekoliko dana TRGOVCI BILJEŽE MINUSE Pala prodaja mesa Slika nije dostupna Objavilo Ministarstvo Potvrđen nalaz salmonele u purećem hamburgeru s ružmarinom

'Ne možemo uvoziti smeće iz stranih zemalja i prodavati to u Hrvatskoj po cijenama po kojima prodajemo. I sami potrošači se moraju zapitati zašto je nešto duplo jeftinije, a dolazi iz uvoza', kazao je ministar.

Uvoznicima je poručio da nema ništa protiv njih, ali...

'Ne mogu uvoziti proizvode koji nisu zdravstveno ispravni. Dobit će kontrole u svoje pogone i bolje da se tih stvari riješe prije nego što mi dođemo i da više takve stvari ne uvoze'.

Ove godine salmonela je u hrani pronađena 67 puta, no građani su doznali tek za posljednjih nekoliko slučajeva.

Bivši ministar Davor Romić tvrdi da su po zakonu bili dužni obavijestiti javnost samo ako se proizvod u kojem je pronađena salmonela nakon otkrića i dalje nalazi na tržištu.

'Međutim, kada se radi o proizvodima koji su već skinuti s polica, odnosno ne nalaze se na tržištu, u takvim slučajevima se to samo registrira u sustavu, a inspekcije dalje provjeravaju cijeli sustav. U tom trenutku već nema utjecaja na one koji su konzumenti', kaže Romić.

Na jednoj zagrebačkoj tržnici već u subotu je pojačan promet na kiosku s domaćom piletinom. Njihovo se meso, kažu iz domaće mesnice, strogo kontrolira.

'Kada ujutro naši piceki izlaze van oni odmah imaju veterinarski pregled i kako već veterinari imaju raspoređeno tako dolaze i na pregled u dućan. Uredno se svaki dan meso kolje, kreće za Zagreb i to vam je to', kaže Ivančica Tuđa.

Ministar Tolušić poručuje da želi istu kontrolu uvozne hrane kakva vrijedi i za domaće proizvođače, a s pojačanim kontrolama se nastavlja dok ne uvede red na tržištu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene