Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Gradovi prijete kaznama zbog obrazaca

Pitali smo Ministarstvo financija i Poreznu upravu: Hoće li se i kako uvesti porez na nekretnine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada potiče građane da kupuju stanove, a potom će im na te nekretnine – uvesti porez. Kada? Nitko ne zna. No zna se da na kućne adrese građani već primaju obrasce koje moraju popuniti. Ako ih ne popune, gradovi im prijete kaznama.

Porez na nekretnine odgođen je, ali prikupljanje podataka ide dalje. Većina gradova poslala je obrasce za popunjavanje podataka o nekretninama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Ilustracija isplata u svibnju Predaja poreznih prijava: Provjerili smo tko obvezno mora prijaviti porez i tko će najviše profitirati od povrata

''Unatoč najavi odgode primjene Zakona o lokalnim porezima, u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, po preporuci Porezne uprave, Grad Zadar nastavlja s prikupljanjem podataka putem obrasca u cilju pravodobnog ažuriranja baze podataka'', priopćeno je iz Grada Zadra.

Rok je kod većine kraj listopada. Ako se podaci ne dostave, slijedi svojevrsna kazna. ''Ako porezni obveznik ne dostavi tražene podatke, Grad Split će postupiti sukladno članku 59. Zakona o lokalnim porezima te će se porezna obveza utvrditi na osnovi podataka kojima raspolaže jedinica lokalne samouprave s najvišim koeficijentima utvrđenima Zakonom za stanje i dob'', priopćio je Grad Split.

''Jedinice lokalne samouprave tu su radi nas. One odrađuju posao za građane, a ne obrnuto i mislim da takav tip komunikacije znači prijetnje kaznama itd. potpuno je neprihvatljiv. U zakonu ne piše da vi možete razrezati najviši porez ukoliko vam netko ne ispuni formular'', rekao je Davor Huić iz Udruge Lipa.

Ima i drugačijih primjera. Varaždin je jedan od njih. ''Mi smo poslali obrasce da ispoštujemo zakonske norme, no znamo da je realno da neki ljudi neće ispuniti, da neće vratiti, ali sigurno mi nećemo ići prema našim građanima strogo i oštro, i kažnjavati zato što netko nije ispunio obrazac'', rekao je Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Varaždin od komunalne naknade na godišnjoj razini ima oko 40 milijuna kuna. Projekcijama, i da se uvede novi porez, prihodi bi bili slični, ako ne i jednaki ovima. ''Mene veseli ova odgoda, ja se nadam, osobno sam stava da porez na nekretnine u ovom trenutku ne treba uvoditi, a pitanje je treba li ga uopće uvoditi'', kaže Zlatan Avar.

Neke od podataka iz formulara jedinice lokalne uprave nemaju, no u udruzi Lipa ističu kako veliku većinu podataka u svojim sustavima već imaju.

''Ne bi smjeli sakupljati podatke koje su u njihovom posjedu, dakle u tim formularima koji se šalju postoje podaci koje oni nemaju, jasno to je mislim godina nekretnine, ali ima i puno podataka koje imaju i koje zapravo ne bi smjeli tražiti od građana'', dodaje Huić.

A od građana metropole još nitko nije tražio podatke o nekretninama. Protiv poreza na ovakav način je i SDP.

''Moje mišljenje o porezu na nekretnine je izrazito loše i negativno. Smatram da je to namet, koji na ovakav način, kako je predviđeno, po vrijednosti imovine, ne treba uvoditi', rekao je Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a.

Hoće li se i kako uvesti, pitali smo Ministarstvo financija, kao i Poreznu upravu, no odgovor nismo dobili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene