Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasnogovornik MOL-a za Novu TV

''Ako se ne dogovorimo s hrvatskom Vladom, nećemo imati izbora nego prodati svoj udio u Ini''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlukom Interpola da se izbriše potjernica za predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, u najvećem dioničaru INE - mađarskom MOL-u - očekivano, jako su zadovoljni.

Taj novi udarac hrvatskom pravosuđu došao je u isto vrijeme kada u Budimpeštu stiže hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, koji će o Ini sigurno razgovarati s mađarskim domaćinima.

Pročitajte i ovo Gost Dnevnika Tomislav Čorić (Foto: Dnevni.hr) ''Točke oko kojih postoji nerazumijevanje'' Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV ministar o otkupu Ine: ''Naišli smo na nesuglasice. Ugovor nije potpisan'' Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3 "Niste džentlmeni!" Orban bjesni na Hrvatsku zbog Hernadija: "Naši će se odnosi pogoršati!"

O tome što na sve kažu u MOL-u, kao i njihove planove oko Ine, pitali smo glasnogovornika MOL-a Szollara Domokosa.

Interpol je odbio hrvatski zahtjev da se produlji tjeralica za predsjednikom Uprave Zsoltom Hernadijem. Kako to komentirate?

Pozdravljamo odluku da se trajno izbriše gospodina Hernadija iz baze Interpola. To je velik korak za nas i za gospodina Hernadija zato što potvrđuje ono što smo govorili - da nismo ništa protuzakonito radili oko Ine. Vjerujemo da su procesi oko gospodina Hernadija politički motivirani.

Ali Interpolova komisija je prethodno Hrvatskoj dala zeleno svjetlo za produljenje uhidbenog naloga. Je li promjena odluke rezultat vašeg pritiska?

Dug je bio taj proces, ali zadovoljni smo što smo pobijedili u ovoj pravnoj bitki. To je jasan znak Interpola da se ne žele miješati u politički motivirane procese i da hrvatske vlasti ili bilo koje druge ne mogu upotrebljavati Interpol u političke svrhe.

Ako je gospodin Hernadi nevin kao što tvrdite, zašto jednostavno nije došao u Zagreb i dao iskaz?

To je zanimljivo pitanje. Iz Hrvatske nije primio nikakvu službenu obavijest, a na pozive mađarskih istražitelja se odazvao.

Hrvatsko pravosuđe sumnja da je mađarska istraga bila inscenirana, kako bi se izbjegao hrvatski progon.

Bila su najmanje dva slučaja. Jedan identičan onome koji su hrvatske vlasti pokušale pokrenuti. Taj je slučaj trajao godinu i pol i nakon vrlo temeljite istrage slučaj je zatvoren sa zaključkom da nije bilo ilegalnih aktivnosti od strane Mol-a.

Što očekujete od arbitražnih postupaka?

Arbitraža je o prošlosti. Ne želimo razgovarati o prošlosti. Arbitražni sud će odlučiti što se dogodilo. Odluku ćemo naravno prihvatiti.

Kakvi su vam planovi sa Sisačkom rafinerijom? Hoćete li je zatvoriti?

O tome se raspravlja u Ini. Upravni i Nadzorni odbor trebali bi donijeti rješenja o održivom naftnom biznisu. Interesi dioničara su jasni - želimo imati profitabilnu rafineriju. Ali odluka je na Ini.

Planirate li prodati svoj udio u Ini?

Naš primarni cilj je dogovor s hrvatskom vladom, kako bismo zajedno radili za Inu. Ali ako u tome ne uspijemo, onda nećemo imati izbora nego prodati svoj udio u Ini.

Sastanak Stiera s mađarskim kolegom

Najvažnije teme hrvatskog i mađarskog ministra vanjskih poslova u utorak će biti migrantska kriza, i jedno od pitanja koje najviše opterećuje odnose dvije zemlje – INA. Ne treba očekivati da će se na sastanku ministara vanjskih poslova nagomilani problemi u INA-i konkretno i rješavati. Ono što se da naslutiti, ono što se može očekivati je da će ministar Stier poslati jasnu poruku da arbitražni postupci idu dalje i kako kaže jedan od izvora iz Vlade kaže: Postoji i život nakon arbitraže. Odluka o mađarskoj tužbi, ali i hrvatskoj protutužbi očekuju se krajem ove ili početkom iduće godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene