Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem manjka radnika

Ministar Cappelli otkrio za Dnevnik Nove TV kako misli spasiti turističku sezonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar turizma Gari Cappelli, koji je otkrio da je u prvih šest mjeseci broj gostiju porastao za oko 23 posto te na koji način Hrvatska namjerava riješiti problem nedostatka radne snage u turizmu, ali i primorati strane investitore da obnove zapuštene hotele koje su kupili.

Gari Cappelli, ministar turizma, otkrio je za Dnevnik Nove TV da je broj gostiju u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj porastao između 22 i 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u prvih osam dana srpnja broj posjetitelja porastao za oko osam posto, ali je broj noćenja porastao 15 posto.

Pročitajte i ovo Vrućine - 11 Hrvatska među najposjećenijima Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti" Turisti Smještaji skoro popunjeni Brojni turisti pohrlili u Hrvatsku na doček Nove godine: "Očekujemo da ćemo premašiti prošlogišnju brojku"

Cappelli kaže da je i planiran rast veći od europskog prosjeka koji iznosi oko tri posto. "Planiramo da će nam do kraja godine povećanje u odnosu na prošlu godinu biti 10 posto", rekao je Cappelli, dodajući da očekuje u ovoj godini i oko 800 milijuna eura investicija u hotelskoj industriji.

"Do kraja godine će biti otvoreno četrdesetak hotela, svi s četiri ili pet zvjezdica. Ove godine imat ćemo i novih tri tisuće kreveta u odnosu na prošlu godinu, dakle idemo prema brojkama koje su potrebne Hrvatskoj u ovom trenutku, da do kraja 2020. izgradimo od 350 do 400 hotela, što manjih što većih, ali visoke kategorije", rekao je Cappelli.

Otkrio je i da probleme s nedostatkom radne snage u turizmu namjerava kratkoročno riješiti ugovorom s nekon od susjednih država.

"Uspjeli smo pronaći oko tisuću i pol novih djelatnika koji će raditi u turzimu, ali mislim da ćemo nekim potezima s državama u našem okruženju, potpisivanjem možda jednog ugovora, uspjeti do 1. kolovoza dobiti novu brojku kojom možemo kratkoročno spašavati ovu turističku godinu. Najbitnije je da dugoročno, kroz centre kompetencije, doškolovanje i svih aktivnosti koje smo planirali, uspjet ćemo pronaći ono što hrvatskom turizmu treba. U ovom trenutku u hrvatskom turizmu radi oko 150.000. Sljedećih godina povećanjem svih ovih kapaciteta trebat će vrlo kvalitetnog kadra. Mislim da ćemo na taj način sljedeće dvije, tri godine naći kvalitetu, a ovo kratkoročno ćemo riješiti ove godine", kaže Cappelli.

Na pitanje kako se mogu riješiti slučajevi poput hotela Haludovo u Malinskoj na Krku, koji već 16 godina čeka obnovu i u vlasništvu je ruskih investitora, Cappelli odgovara da mu je taj problem poznat te da se do vlasnika pokušava doći na sve načine. 

"Pokušavamo naći sve modele i diplomatskim putem doći do vlasnika i razgovarati s njim, a pokušat ćemo i nekom poreznom politikom. Nadam se da će vlasnik konačno shvatiti što želi hrvatska država i da ćemo na neki način, neću reći primorati, ali vodeći kvalitetan razgovor svih dionika naći način da se odupremo sličnim situacijama", rekao je Cappelli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene