Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Duga svjetla u vožnji: Zašto su opasna po druge vozače, ali i za one koji ih ne gase?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duga svjetla na automobilu iz suprotnog smjera vozače često u potpunosti zaslijepe. Pokušali smo otkriti koliko ona uistinu smetaju vozačima i koliko mogu biti opasna u samoj vožnji.

Dakle, da budemo jasni, voziti po državnoj, lokalnoj ili autocesti s dugim svjetlima nije zabranjeno, no ako ih ne ugasite kad vam iz suprotnog smjera nailazi vozilo, onda je kažnjivo. I to s 300 kuna. Ako vam se to čini puno i nepravedno, kad vidite kako policija kažnjava vozače u Kini, predomislit ćete se.

Pročitajte i ovo Stravična prometna nesreća kod Stare Gradiške - 1 Očevid u tijeku FOTO Detalji velike nesreće kod granice: Teretnjak se zabio u kolonu, vozila smrskana, ozlijeđeno 18 osoba, među njima i djeca Dvije osobe poginule u prometnoj nesreći u Kaštel Sućurcu Poginuo i motorist Stravični detalji tragedije u Dalmaciji: U plamtećem automobilu bili su mlada majka i dijete, njoj nije bilo spasa

U Kini za vožnju pod dugim svjetlima, dvije kazne. Novčana od 44 dolara, a nakon toga sjedenje i gledanje u svjetla i to cijelu minutu.

Oni koji su svakodnevno na cesti, protiv dugih svjetala vode vječitu borbu. "Jako nezahvalan i čudan (osjećaj), mene ona totalno zaslijepe. Ta duga svjetla nisu dobra, treba se kontrolirati kad ih palite, da ne ometate druge vozače u prometu", kaže vozač Niko.

Osim ometanja, tu je i kazna. Za vožnju s upaljenim dugim svjetlima u državni proračun odlazi 300 kuna. "Dugo svjetlo mora imati najmanje 100 metara dužinu svjetlosnog snopa, a mi moramo, kad nam je vozilo unutar 200 metara, kad je udaljeno od nas, promijeniti na kratka svjetla", pojašnjava Damir Novak iz HAK-a.

I liječnici ističu kako su duga svjetla, posebno na mračnim dionicama prometnice, jako opasna. Nakon što vas vozač iz suprotnog smjera zaslijepi dugim svjetlima, oku je potrebno gotovo pet minuta da se vrati u normalu.

"Ako nas netko brzo zaslijepi, potrebna je sekunda-dvije. Mi praktički nakon takvog jednog zasljepljenja više ne vidimo, dakle, jedna ekstremno potencijalno opasna situacija", kaže Igor Petriček, oftalmolog iz KBC-a Zagreb.

Zasljepljenju nije uvijek krivac dugo svjetlo. Ponekad je riječ o krivo postavljenoj žarulji ili čak neispravnom svjetlu na automobilu. Neki su to od detalja koji druge vozače mogu dovesti u veliku opasnost. Više o opasnostima s neispravno podešenim svjetlima ili dugim svjetlima na cesti, pogledajte u videoprilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene