Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV istražuje

Borba za Split: Mrtva utrka troje kandidata, Baldasar - adio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV prvi je istražio koji od ponuđenih kandidata među Splićanima uživa najveću potporu kao potencijalni gradonačelnik, koga bi u ovom trenutku podržali u drugom izbornom krugu i kakav bi bio sastav gradskog vijeća, ali i kako bi ocijenili dosadašnji rad gradonačelnika Ive Baldasara.

Andro Krstulović Opara trenutačno među Splićanima uživa 24,3 posto potpore birača, a odmah iza njega je bivši gradonačelnik Željko Kerum s 23,2 posto potpore. Marijana Puljak treća je s 19,4 posto potpore. Mostov adut Robert Pauletić zaustavio se na 10,4 posto potpore. Aida Batarelo, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, može računati na 6,5 posto, a Dragan Markovina vođa ljevice na 3,3 posto. Gradonačelnik Ivo Baldasar ulazi u utrku s potporom od 2,9 posto, a Goran Jugović s 2,4 posto, ostali kandidati imaju 1 posto, neodlučnih je 6,7 posto.

Pročitajte i ovo Ivica i Marijana Puljak "Ili Puljak ili Split" HDZ odgovorio na objavu Marijane Puljak: "Još se time hvale" Slika nije dostupna Lokalni izbori 2017 Poruka iz Splita: U nedjelju birate "Split za sve ili Split samo za neke"

Tko pobjeđuje u drugom krugu?

Andro Krstulović Opara mora se nadati da će mu u drugi krug doći Željko Kerum jer će ga, kako sada izgleda, pobijediti s 49 posto dok bi Kerum osvojio 32,1 posto glasova. Na izbore ne bi izašlo 14,7 posto birača, a neodlučnih je 4,1.

Ali ako u drugi krug, uz Andru Krstulovića Oparu, prođe Marijana Puljak, onda je sve moguće. Opara u tom slučaju osvaja 44,3 posto, a Marijana Puljak 42,4 posto glasova. Na izbore ne bi izašlo 10,4 posto građana, a neodlučnih je 2,9 posto.

Tko će provesti izborne programe?

Andro Krstulović Opara, smatraju Splićani, može izborni program provesti u svom mandatu. To misli njih 46 posto, ali isto tako i 40 posto birača misli da svoje izborne programe, ako pobijede, mogu provesti i Marijana Puljak, ali i Željko Kerum.

Gradsko vijeće u kojem nitko nećeimati većinu

U gradskom vijeću HDZ osvaja 22,2 posto, Kerumova stranka 17,9, PAMETNO 17,3 posto, Most bi imao 10 posto, SDP i HNS 9,7 posto, a Živi zid 3,3, posto, nezavisna lista Dišpet imala bi 2,3 posto, a Splitska stranka 1,8 posto, ostale stranke ukupno bi osvojile 4 posto, a neodlučnih birača je 11,5 posto.

U Splitu se u 4 godine stanje pogoršalo

Većina, točnije 50 posto Splićana, smatra da se u 4 godine od posljednjih izbora u Splitu stanje pogoršalo, da je sve ostalo isto, misli njih 42 posto, a da se poboljšalo, misli pak 7 posto dok ne zna 1 posto ispitanika.

Gradonačelniku "dvojka"

Ivo Baldasar nakon 4 godine od svojih mještana dobiva ocjenu 2, a zanimljivo je da je svaki treći Splićanin svom gradonačelniku dao ocjenu jedan.

Zbogom Ivo!

Stoga i ne čudi što 91 posto ispitanika misli da gradonačelnik više ne zaslužuje još jedan mandata i da je došlo vrijeme za promjene. A samo 6 posto Splićana Baldasara bi i dalje željelo u Banovini dok njih 3 posto ne zna.

Napomena

Istraživanje je provedeno od 16. do 18. ožujka, telefonskom metodom (CATI) na uzorku od 600 ispitanika s prebivalištem u Gradu Splitu. Pogreška mjerenja je +/- 4% za cijeli uzorak, dok za rejtinge stranaka i kandidata pogreška iznosi +/- 4,3%. Istraživanje je provela agencija IPSOS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene