Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ GA KRITIZIRA

IZVJEŠĆE O RADU DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA Hoće li Cvitan dobiti prolaznu ocjenu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Idućih dana bit će jasnije hoće li Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik, dobiti prolaznu ocjenu, kada brani izvješće o radu za 2015. godinu.

Već se nagađalo da mu se sprema smjena. Most, koji je Cvitana lani branio, sklon je mijenjaju stava, a u HDZ-u ga otvoreno kritiziraju.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek Odbor za pravosuđe Glavna državna odvjetnica o Agrokoru nakon debakla s vještačenjem: "Nije moguće prognozirati ishod" Slika nije dostupna Cvitan u čudu 'Neka Državna odvjetništva u mjesec dana nisu zaprimila nijednu kaznenu prijavu!'

Cvitanovo izvješće proučavala je i bivša Vlada Tihomira Oreškovića. No, pala je i prije nego su se zastupnici očitovali o tome jesu li i koliko zadovoljni radom glavnog državnog odvjetnika. 

Most mu je lani čuvao leđa, no iako je u pitanju isti spis, na više od 200 stranica, danas druga priča. 

"Mi nismo bili u tom trenutku za promjene, ali što će biti sada, to ćemo vidjeti. Moramo ozbiljno analizirati to izvješće i vidjeti kakav ćemo stav zauzeti", kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta. 

Javno ga ne iznosi ni HDZ, a nagađalo se da ga žele smijeniti. "Svaki od nas je zamjenjiv, pa tako i glavni državni odvjetnik", kaže Josip Đakić, HDZ-ov saborski zastupnik. 

Otvoreno mu prigovaraju loše rezultate oko ratnih zločina, ali i tajming nekih istraga. "Pa, recimo, Bandić u datom momentu", kaže Đakić, dodajući da to nije razlog za smjenu, ali za kritiku je

No, nisu istraživali samo zagrebačkog gradonačelnika protiv kojeg su podignute dvije optužnice, ali ga još nijedna nije dovela u sudnicu. 

Suđenje čeka i njegovog dubrovačkog kolegu Andru Vlahušića, bivše ministre, ali i nakadašnje
SDP-ove zastupnice, županicu i ravnateljicu Porezne uprave. Pa i Zdravka Mamića, od čijeg je uhićenja prošlo godinu i pol dana. A istraga se još širi.

Od obećanja Roberta Ježića da će vratiti novac od mita za Inu, čim dobije precizne upute, prošle su gotovo četiri godine, no ništa se nije promijenilo. 

Uz ovaj slučaj, protiv Ive Sanadera podignuto je nekoliko optužnica, ali nema nijednu pravomoćnu presudu.

"Mnogi veliki predmeti su se otvorili, ali pitanje je sada je li bilo podrške iz drugih dijelova sustava. Pitanje je i što je sud odradio? Znate, nabacivati se s Državnim odvjetništvom nije dobro", kaže Orsat Miljenić, bivši SDP-ov ministar pravosuđa. SDP će Cvitana u Saboru braniti.

Cvitan pred zastupnike stiže i s drugim brojkama. Više je kaznenih prijava, a od gotovo 10 tisuća podignutih optužnica, hvale se, sud potvrdi većinu. No, rezultati bi, navode u izvješću, mogli biti i bolji.

U Državnom odvjetništvu ponovno se žale na nezahvalne uvjete rada. Traže više novca, stručne kadrove, ali i bolje uredske prostore.

Dugotrajna suđenja, porezni obveznici plaćaju u milijunskim iznosima. No, penali pred Europskim
sudom u Strasbourgu, koji je zatrpan hrvatskim tužbama, još su i veći.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene