Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radna subota u središnjici HDZ-a

Ovo su potencijalni kandidati za ministre u Plenkovićevoj Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan poslije konstituiranja sabora, u središnjici HDZ-a, mandatar Andrej Plenković nastavio je rješavati ministarsku križaljku.

Među potencijalnim kandidatima koji su razgovarali sa šefom HDZ-a, mogli su se vidjeti Tugomir Majdak, Davor Adžić, Martina Bienenfeld, Nada Murganić, Danijel Mileta, Goran Marić i Tomislav Ćorić. Nisu željeli previše otkrivati, baš kao ni Andrej Plenković, koji kaže da će sve biti poznato sredinom idućeg tjedna kada sa svojim ministrima dođe po potporu u Sabor.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Andrej Plenković Intervju uoči izbora Plenković otkrio koje uhićenje je promijenilo Milanovićevo ponašanje, priznao i veliku grešku: "Ona nije trebala biti u Vladi"

"Jesam jedan od kandidata, ne bih ni o resoru, čut ćete sve idući tjedan", rekao je Adžić i dodao da će javnost sve doznati idući tjedan.

Prije njega razgovor je obavio još jedan potencijalni ministar poljoprivrede, Tugomir Majdak ali i Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

U središnjici HDZ-a bio je i Danijel Mileta, bivši državni tajnik u ministarstvu prometa iz Kalmetina mandata. Prije nekoliko dana, s Plenkovićem je razgovarao i tehnički ministar tog resora Oleg Butković. Među potencijalnim kandidatima je Nada Murganić čije je područje socijalni rad. Bio je danas tamo i Goran Marić.

"Postoji rizik..."

Dan nakon konstituirajuće sjednice Sabora mandatar Andrej Plenković kratko se obratio i novinarima ispred središinjice HDZ-a gdje se cijelo jutro održavaju sastanci.

Gordan Jandroković i Branko Bačić ispred središnjice HDZ-a poručili su kako su zadovoljni kako je sve prošlo u Saboru u petak.

Plenković je kratko komentirao ukidanje naknada saborskih zastupnika poznatih kao "6+6".

"Postoji rizik da bi to mogao rušiti Ustavni sud, ali napravili smo jednu iznimku koja je logična. Da to nismo stavili ,neki zastupnici bi pali pod nejednaki pravni režim", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na osnivanje Središnjeg državnog ureda za šport.

"Napravili smo sport važnijim nego što je bio. Ovako će on dobiti važnost koju zaslužuje. Radit ćemo na nacionalnoj strategiji sporta", kazao je Plenković.

Jandroković: "Doći će vrijeme da govorimo o ministrima"

HDZ-ovi Branko Bačić i Gordan Jandroković pri ulasku u HDZ kazali kako su zadovoljni kako je sve prošlo.

Kažu da je sve prošlo mirno i da su uspjeli riješiti zakone koje su htjeli, a pred njima su dogovori o tome što je još potrebno napraviti za sljedeći tjedan. Odgovarajući pred središnjicom stranke na pitanje znaju li se već imena ministara, Bačić je novinarima rekao da to trebaju pitati mandatara. Jandroković je pak rekao kako će se sve doznati na vrijeme.

Potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je kako će doći vrijeme kada će govoriti i o ministrima, a danas će s predsjednikom Kluba HDZ-a Brankom Bačićem definirati saborske obveze, predsjednike i potpredsjednike odbora, ljude koji će govoriti uime Kluba.

Na upit je li mu Andrej Plenković rekao imena budućih ministara odgovorio je kako će "to ostaviti između njih".

"Doći će vrijeme kad ćemo govoriti i o ministrima, rekao je dodavši, kako danas imaju konzultacije s kolegom Brankom Bačićem oko idućeg tjedna, oko saborskih obveza.

Govoreći o novom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Jandroković je rekao da je riječ o bitnom ministarstvu i problemu koji žele riješiti, a postoji, kaže, cijeli niz mjera kojima će se baviti stručnjaci.

Prokomentirao je i spajanje Ministarstva zaštite okoliša i Uprave za energetiku.

'Vjerujem da će se naći način na koji će se pomiriti i energetika i razvoj energetike, ali i zaštite okoliša. To je kompatibilno. Pa čak i ako gledamo strukturu recimo Europske komisije, postoje povjerenici koji se bave upravo energetikom i okolišem u objedinjenom resoru. Uz racionalno upravljanje, uz dobru koordinaciju i suradnju i HDZ-ovih ministara i ministara koji dolaze iz Mosta, vjerujem da će to funkcionirati dobro'.

Na sastancima i Ćorić, Marić, Bienenfield...

Na sastanak su u HDZ danas došli i Tomislav Ćorić, Goran Marić, Martina Bienenfield (direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba), Tugomir Majdak... Spekulira se da bi Bienenfeld mogla biti kandidatkinja za čelnicu resora turizma. Na novinarsko pitanje je li ona upravo kandidatkinja za taj resor, Bienenfeld je rekla "Ne mogu vam ništa reći".

Izborom Bože Petrova za predsjednika Hrvatskog sabora, u petak poslijepodne konstituiran je 9. saziv Sabora. Petrov je bio jedini kandidat, a od 145 u sabornici nazočnih zastupnika za njega je glasovalo njih 132, suzdržanih je bilo 12, a jedan je bio protiv.

Petrov je u svom prvom govoru na toj funkciji kao svoju misiju istaknuo maksimalnu učinkovitost Sabora i saborskih radnih tijela te najavio donošenje zastupničkog kodeksa. Obećao je i da će saborske sjednice voditi objektivno, nepristrano i u skladu sa saborskom procedurom i rokovima.

Tehnički premijer Tihomir Orešković je zastupnicima i predsjedniku Boži Peterovu zaželio uspjeh u budućem radu te izrazio nadu da će ovaj saziv imati konkretnije i sadržajnije rasprave od prošlog saziva, koje će pomoći Hrvatskoj da gospodarski raste. (Hina/Ma.B./J.R.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene