Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CROBAROMETAR

Plenkovićevu Vladu podupire većina građana, 51 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković i njegova Vlada 6 tjedana su u Banskim dvorima. Raspoloženjem građana prema redovitom CROBAROMETRU koji objavljuje DNEVNIK NOVE TV može biti zadovoljan.

VLADINA POLITIKA PROLAZI KOD GRAĐANA

Pročitajte i ovo Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV tko je glavni negativac? Novi Crobarometar: Doznajte je li došlo do promjene u rejtingu političkih stranaka, ima i zanimljivih novosti Crobarometar 26.08.2023. - 4 Crobarometar za kolovoz Što je građanima najmanja, a što najveća briga? Svaki drugi ispitanik političarima dao jedinicu

Vlada planira provesti poreznu reformu. To je za sada sve što su Banski dvori prezentirali. A nakon manje od 40 dana 45 posto građana podupire Vladinu politiku, a ne podupire je njih 36 posto. Njih 19 posto - ne zna.

Velik je to skok u povjerenje Vladinim politikama nakon ljeta i krize bivše Vlade kada su gotovo 2/3 birača bile protiv Vladinih politika.

Očekivano, 86 posto birača HDZ-a podupire politiku Banskih dvora i 64 posto birača MOSTA.

HRVATSKA IDE U POGREŠNOM SMJERU

Ipak, da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru misli 51 posto ispitanika. Da ide u dobrom smjeru misli njih 35 posto, dok 14 posto ispitanika ne zna.

Zamjetno je da su već tri mjeseca odnosi između 'pesimista' i 'optimista' oko toga kojim će putem Hrvatska - zacementirani.

KOLACIJA ĆE ODRADITI MANDAT DO KRAJA

Vladajuća koalicija će odraditi mandat do kraja - tako misli 70 posto ispitanika. Da će se raspasti prije misli njih 20 posto. Ne zna 10 posto ispitanika.

Naravno, 90 posto birača HDZ-a misli da će Andrej Plenković biti premijer četiri godine a da će Vlada opstati misli i 66 posto birača MOSTA.

RAD PREDSJEDNICE PODUPIRE VEĆINA

Rad predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović podupire 58 posto ispitanika i čini se da je ona stabilizirala svoju potporu nakon velikog ljetnog pada popularnosti u kolovozu kada je broj onih koji podupiru i ne podupiru njezin rad bio poravnan.

Njezin rad ne podupire 32 posto ispitanika a ne zna njih 10 posto.

TRI INSTITUCIJE – ŠKOLSKE OCJENE

Predsjednica školskom ocjenom dobiva TROJKU ili 3,17 a Vlada također ovaj mjesec prolazi s TROJKOM ili 2,6. Hrvatski sabor svoj početak rada počinje s DVOJKOM ili 2,26.

HDZ PRVI, SDP DRUGI – ALI LAGANO GUBE BIRAČE

HDZ vodi kao prva stranka i prvi mjesec na vlasti završavaju s 33,9 posto potpore, ali i padom od gotovo 2 postotna poena.

SDP je druga stranka i mjesec završavaju s 24,2 potpore. Bolje reći s tim rejtingom Zoran Milanović ostavlja nasljedniku SDP. I oni su izgubili nešto manje od jednoga postotnog poena. No, valja reći da je pad HDZ-a i SDP-a i dalje unutar statističke pogreške.

MOST I ŽIVI ZID BLAGO RASTU

MOST zato mjesec završava s 10,8 posto potpore ili gotovo jednim postotnim poenom rasta. A Živi zid je na potpori od 7,5 posto i također s rastom od gotovo 2 postotna poena. I tu treba reći da je i taj rast i dalje unutar statističke pogreške.

OSTALE STRANKE

PAMETNO studeni završava s potporom od 2,5 posto. HSU je na 2,4 posto, a IDS na 2,3 posto. Ostale su stranke ispod 2 posto i to Bandić Milan 365 s 1,4 posto, HNS i HSS mjesec završavaju također s istim rejtingom od 1,4 posto potpore. A HDSSB koji doživljava i političku krizu mjesec završava na 1,3 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i ukupno imaju potporu od 4,7 posto. Neodlučnih birača je 6,4 posto.

DOBAR I LOŠ DOJAM O POLITIČARIMA

O Predsjednici 66 posto birača ima pozitivan dojam, a njih 28 negativan. Premijer Plenković kod birača ima pozitivan dojam i to njih 62 posto, a negativan njih 26. Božo Petrov u ovom trenutku uživa pozitivan dojam kod 48 posto birača, a negativan kod njih 41 posto. Zoran Milanović oprašta se od nacionalne politike činjenicom da o njemu pozitivan dojam ima 24 posto birača, a negativan njih 68 posto.

Terensko istraživanje provela je agencija IPSOS između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 964 punoljetna građanina Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene