Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija se komplicira

Čelnik Sberbanka: "Nećemo više financirati Agrokor, nastavljamo s tužbama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komplicira se situacija oko Agrokora. Kako prenose ruski mediji, čelnik Sberbanka Herman Gref najavio je da više neće financirati Agrokor nego će nastaviti s tužbama.

Ante Ramljak bio je na sastanku u Sarajevu i potvrdio kako su izgledne ovrhe Sberbanka i u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Daniel Markić (Foto: Dnevnik.hr) Odjeci iskaza bivše potpredsjednice Vlade Uskoku Ravnatelj SOA-e: "Dalić nije mogla niti je tražila sigurnosnu provjeru skupine Borg" Slika nije dostupna ROČIŠTE U RUJNU Bivšem šefu Agrokora Ivici Todoriću odbijen zahtjev za žalbu protiv izručenja

Ruski Sberbank izgubio je jednu pravnu bitku s izvanrednom upravom. Visoki trgovački sud odbio je njihovu žalbu i potvrdio da je posljednji kredit po roll-up modelu u skladu sa zakonom. No čini se da su, nakon Slovenije i Srbije, krenuli i u ovrhu u Bosni i Hercegovini.

„Od suda još nismo ništa dobili formalno tako da s te strane ja vam ne mogu ništa više o tome reći“, kaže Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor.

Poslovni rezultati se popravljaju

Poslovni rezultati Agrokora i dalje se popravljaju prema izvješću izvanredne uprave za kolovoz. Nakon sedam mjeseci sektor poljoprivrede je u plusu 184 milijuna kuna, prehrana 757 milijuna kuna dok je u sektoru maloprodaje i veleprodaje minus smanjen na 203 milijuna kuna.

Zahvaljujući turističkoj sezoni Konzum je nakon srpnja uspio smanjiti svoj gubitak za gotovo 50 milijuna kuna, no nakon sedam mjeseci i dalje bilježi gubitak od 27 milijuna kuna prema nekonsolidiranim podacima.

Novotny: "Dobavljači nemaju dovoljno povjerenja u model"

Pozitivni rezultati drugih sektora neće biti dovoljni da pokriju gubitke maloprodaje i veleprodaje ističe ekonomski analitičar Damir Novotny.

Postoji mogućnost da Konzum preuzmu dobavljači tako što će dugove pretvoriti u vlasništvo, no Novotny ne vjeruje u uspješnost takvog scenarija.

„Velika većina dobavljača i naravno banaka to zasigurno neće htjeti prihvatiti. Jednostavno nemaju ni dovoljno povjerenja u takav model. Takav model zapravo nije nigdje uspio. Vidjeli smo pokušaj spašavanja Dione od njenih dobavljača pa to nije uspjelo“, kaže Novotny.

Još nije počela isplata starog duga prema srednjim i velikim dobavljačima, no iz redova dobavljača kažu kako se usuglašavaju neke stvari te kako tu neće biti problema.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene