Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ AGROKOR

Grčić: Ne smije se dogoditi da tvrtke dođu do dna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se čeka rasplet oko koncerna Agrokor, stanje na Zagrebačkoj burzi, u odnosu na srijedu, ipak se stabiliziralo. Svi pozivaju na smirivanje strasti, iz same tvrtke se ne oglašavaju, a za to vrijeme iz Sberbanka poručuju kako su u stalnom kontaktu s klijentom.

Jedan od najvećih kreditora koncerna Agrokor, ruski Sbernbank, se na naš upit jesu li odobrili i novu tranšu kredita, oglasila priopćenjem. "Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, međutim ne možemo detaljnije komentirati odnose sa svojim klijentom", poručuju iz Sberbanka.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

A u komunikaciji je i Vlada koja očekuje brzo rješenje situacije. "Vodimo računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti zemlje. Sve naše aktivnosti vode se kroz dijalog na zakonit način", rekao je premijer Andrej Plenković

Razgovore je potvrdio i Zdravko Marić, ministar financija. "Prejudiciranje bilo kojeg daljnjeg koraka u ovom trenutku ne možemo komentirati", rekao je Marić. 

Za pomoć se premijeru ponudio Ivan Vrdoljak koji kaže da je sad najlakše biti jeftini populist, a najteže je iz opozicije bez alata nuditi rješenje. "Nismo svi isti, ja želim biti drugačiji", poručuje Vrdoljak, koji bi rješenje ponudio na sjednici Odbora za gospodarstvo. 

Njegov nasljednjik Tomislav Panenić misli kako neće biti potrebe za intervencijom države. "Vidio sam pozitivne tonove koji govore o stručnoj potpori izvana o ipak udruženosti njihovih dobavljača i financijera da se iznađe rješenje", rekao je Panenić.

Tvrtke iz koncerna imaju i tržište i potencijal, kaže Branko Grčić. Zna što treba izbjeći. "Ne smije se dogoditi da tvrtke dođu do dna i da ih onda godinama moramo dizati s dna, a pretpostavka je financijsko i vlasničko restrukturiranje Agrokora", kaže Grčić. 

Najvažnije je, upozoravaju u Sindikatu trgovine, da se zaposlenima omogući rad, a svi koji donose odluke, da ih donesu bez pritisaka.

"Od toga se ne može izuzeti ni Vlada koja mora pomoći tvrtki koja zapošljava 40 tisuća zaposlenih jer bi svaka promjena bila značajna za cijelu državu", kaže Zlatica Štulić iz Sindikata trgovine. 

U priči o Agrokoru, investitor Nenad Bakić vidi tri razine rizika. Prvi je sistemski, a svjetska ga tržišta ne vide jer je, kaže, cijena obveznica porasla.

"Drugi rizik je razlučiti rizik društva Agrokor i rizik vlasnika. Lako je moguće da će vlasnik morati ustupiti jedan dio vlasništva, što je njegov rizik, ali ne nužno rizik društva. Društvo može biti bolje nakon toga.  Treći je rizik što problemi Agrokora znače za sve partnere Agrokora", kaže Bakić. 

A tu je najbolja obrana, ističe Bakić, rast gospodarstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene