Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte zašto

NJIHOV ŽIVOT KAO DA JE STAO U NEKOM PROŠLOM STOLJEĆU - I u 2016. godini dio Hrvatske ovako živi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete li zamisliti da ujutro ustanete, a u kući nemate vodu za osobnu higijenu ili kuhanje kave?

Čini se to nemogućim u 21. stoljeću, no upravo tako živi više od 50 tisuća hrvatskih građana jer do njihovih domova nije stigao vodovod. Naša je ekipa bila u baranjskom Podolju.

Pročitajte i ovo Podolje voda - 5 problemi s vodom u mjestu podolje Nakon sedam godina do kuća je stigao vodovod, no slavine su i dalje suhe: "Prijavljeni smo, plaćamo porez..." Loša voda - 3 Nije za piće ni za kupanje Uredno im stižu računi za vodu punu blata i mulja: Komunalno tri godine ne rješava problem, a direktor dao otkaz

Jutarnja higijena na dvorišnom umivaoniku iz prošlog stoljeća. Da bi se uopće umila Marika Kuprešak se mora dobro oznojiti. Iz svoga bunara Marika izvlači vodu za kupanje, kuhanje, pranje i piće. Na bunar dolazi i 50-ak puta na dan. "Ako 3 mašine onda 300 litara. I još treba za piti, za kuhati i za sve. Toliko moram nositi", kaže Marika.

Marikina susjeda Zlata Strugar vodu za pranje rublja nabavlja doslovno s nebesa. "Iz neba nam dolazi, odozgora. Mi čekamo kad kiša pada onda hvatamo. Zato smo i uzeli ove kante općinske da imamo u čega hvatati kišnicu, ako ništa drugo", kaže ona.

Unatoč suvremenim kućanskim uređajima život u Podolju kao da je stao u nekom prošlom stoljeću. Da apsurd bude veći magistralni cjevovod prošao je mještanima Podolja tik uz kuće. Pola sela je dobilo vodu. Druga polovica nije. Problem je što općina nema novca da završi započeti projekt. Podoljani ne prihvaćaju takav odgovor. Tim više što je pola sela dobilo vodu.

Do mještana Podolja nisu stigle vodovodne cijevi, ali ni obećana mineralna voda. Ljeti, kad bunari presuše, nitko ih ne pita jesu li žedni.

Prema podacima Hrvatskog FIL zavoda za statistiku, čak 115.229 Hrvata u svojim domovima nema kupaonicu. Nešto više od 52.000 osoba u stanu nema vodovodnu instalaciju, a bez električne energije živi 5 tisuća 38 hrvatskih građana.

Dodajmo i to da prema standardima Europske unije - svako mjesto s više od 50 stanovnika treba imati vodovod. Baranjsko selo Podolje, koje je posjetila naša ekipa, ima oko 130 stanovnika. Dakle, u Hrvatskoj danas bez vode, struje i kanalizacije živi 162 tisuće 667 naših sunarodnjaka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene