Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spajanje teritorija

Butković kolegama u BiH: Nema nijednog razloga da Hrvatska odustane o Pelješkog mosta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je u četvrtak kolegama u Bosni i Hercegovini kako nema nijednog razloga da Hrvatska odustane od gradnje Pelješkoga mosta.

"Sporazum Tuđman - Izetbegović činjenica je na snazi, nije ratificiran u Hrvatskome saboru, ali se primjenjuje, tako da nema ni jednog jedinog razloga da bi odustali od gradnje Pelješkoga mosta. Molim kolege u BiH da u tim dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima i ozračju to tako i shvate", odgovorio je ministar Butković nakon sjednice Vlade na pitanje kako je reagirao na pismo iz BiH.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Nova runda prepucavanja Butković: ''Možda će Milanović na listu ubaciti svog obiteljskog prijatelja - bio bi idealan za Ministarstvo graditeljstva'' Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, član vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), uputio je u srijedu pismo ministru Butkoviću u kojemu je zaprijetio da bi BiH mogla jednostrano raskinuti ugovor o granici s Hrvatskom te odrediti granicu na moru ukoliko se, kako se navodi, ne obustavi izgradnja Pelješkoga mosta.

Butković je rekao da će se pripremiti odgovor ministru u BiH te je podsjetio na stajalište Vlade RH koje je izrekao premijer Andrej Plenković da nema nikakvih pravnih prepreka za izgradnju Pelješkoga mosta.

"Pelješki most simbol je težnji Hrvatske da spoji svoj teritorij, odnosno europski teritorij, i to nikada nije i neće biti dovedeno u pitanje", naglasio je.

Više puta smo potvrđivali da je Hrvatska osigurala prolazak kroz teritorijalno more i unutrašnje morske vode svim brodovima koji idu u i iz luke Neum, po hrvatskom ZERP-u, odnosno po članku 45. konvencije UN-a o pravu mora da će se osigurati neškodljivi prolaz između jednog dijela otvorenog mora ili isključivo gospodarskog pojasa u ovom slučaju hrvatskoga ZERP-a i teritorijalnog mora druge države, rekao je Butković.

Dodao je i da je pomno pročitao pismo ministra iz BiH i da u tom pismu zapravo govori o razgraničenju. "Želim naglasiti da se Pelješki most gradi isključivo na hrvatskome teritoriju, on je otprilike 500 metara udaljen od crte razgraničenja", istaknuo je.

Nastavljaju se aktivnosti oko završetka natječaja i gradnje Pelješkoga mosta

Na pitanje kada će se izabrati izvođači i kada se čeka 'prva lopata', ministar je odgovorio da će se 15. rujna predati ponude i da je natječaj išao u dva stupnja.

"U prvom stupnju su se provjeravale pravne, tehničke i financijske sposobnosti ponuditelja, oni koji su taj ispit položili ušli su u drugi stupanj, sad smo pri kraju natječaja, 15. rujna predaju se ponude. Nakon toga će se otvoriti i ocijeniti te donijeti odluka o odabiru", najavio je Butković.

Dodao je i da na to svatko ima pravo žalbe, a ako ih ne bude, krajem listopada može se donijeti odluka o odabiru i krenuti u potpisivanje ugovora o izgradnji odnosno o odabiru izvođača i početku izgradnje Pelješkog mosta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene