Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ante Ramljak o stanju u Agrokoru

"Postigli smo dogovor s domaćim bankama, ušli smo u mirniju fazu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Ramljak i danas je novinare izvijestio o novostima vezanim za proces restrukturiranja Agrokora.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak i danas je održao briefing za medije na kojem je javnost izvijestio o najnovijim aktivnostima vezanim uz proces restrukturiranja koncerna.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

"Postigli smo dogovor s domaćim bankama o kreditu od 80 milijuna eura. U 48 sati koliko sam ovdje, želim zahvaliti ljudima koji su na tome radili i domaćim bankama i mislim da je ovo rekordni rok u kojem su neke banke u 48 sati odobrile takva sredstva. Zahvaljujem svima, reakcija svih koji su sudjelovali je bila izuzetna. Nastavljamo dalje", kazao je Ramljak i dodao da će ta sredstva biti dostatna za neko vrijeme.

"Sutra će početi i isplate prema dobavljačima. Mislim da smo sad ušli u jednu mirniju fazu koja će nam osigurati i kupiti dodatni mir da u idućih mjesec dana možemo nastaviti razgovore o većim iznosima financiranja potrebnim da možemo pokrenuti cijeli ciklus poslovanja kompanije", kazao je Ramljak i naglasio kako će taj novac biti isključivo za podmirenje dugova dobavljačima.

Na pitanje zašto Sberbank ne sudjeluje i zašto samo 80 milijuna, a ne očekivanih 150 milijuna, Ramljak je kazao da nisu imali dovoljno vremena da sa Sberbankom ispregovaraju. Sberbanka je, rekao je, sudjelovala u ovim razgovorima i tražila da se 100 milijuna, koje je u veljači dala kompaniji, uključi kao dio senior duga, tj. da imaju prvi isplatni rejting.

"Nismo imali vremena da tu dokumentaciju s njima ispregovaramo jer je dosta kompleksna. Tako da smo ostavili te razgovore za ovu drugu fazu razgovora s bankama oko dodatnog financiranja".

Ponovio je i kako će plaće radnicima Agrokora biti isplaćene.

"One će biti isplaćene iz tekuće likvidnosti koja je bolja nego što smo očekivali".

Istaknuo je i da, osim uključenih banaka, postoji još stranih financijskih isntitucija koje su iskazale želju da uđu u financiranje, no nije želio otkriti o kojim se financijskim institucijama radi.

Najavio je i kako će na večerašnjem sastanku s dobavljačima razgovarati o načinu rješavanja problema mjenica.

"Imamo nekakav okvir, neke ideje kako bi to mogli riješiti, i za banke i za dobavljače. To je dug ove kompanije, taj dug mi priznajemo i sad pokušavamo naći rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve".

Podsjetimo, Ramljak je na jučerašnjem briefingu izjavio kako će plaće svim zaposlenicima Agrokora biti isplaćene do petka.

Predstavio je svoj tim suradnika te poručio kako očekuje da će danas dogovoriti cijelu dokumentaicju i da bi, od 150 milijuna eura, već u četvrtak prva sredstva išla dobavljačima za obnavljanje kompanije.

Pritom je istaknuo kako se ne može pouzdati "ni u jednu brojku" iz zadnjeg financijskog izvješća

Kazao je i kako se nije čuo s Ivicom Todorićem.

Obraćanje Ante Ramljaka nakon briefinga moći ćete od 16:30 sati pratiti uživo na portalu DNEVNIK.HR

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene