Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Kraj neizvjesnosti"

Ante Ramljak: "Završila je faza preživljavanja, neće biti stečaja Agrokora"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor poručio je kako je završila faza preživljavanja te stečaja u Agrokoru neće biti.

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora održalo je sastanak, nakon kojeg je Ante Ramljak održao brifing za medije.  Iz Agrokora je potvrđeno da im večeras na račun sjeda kredit od 480 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 4 Imaju zahtjeve Poljoprivredna komora: "Zasad ne idemo u prosvjede, ali smo solidarni s prosvjednicima u Bruxellesu" Slika nije dostupna Problemi u proizvodnji hrane Poljoprivrednici upozorili: "Ne treba stvarati paniku zbog koronavirusa, kontakt s domaćim životinjama nije zabranjen"

"Prva tranša  od 30 milijuna eura koja će ići iz ovog kredita koji je danas finaliziran, bit će isplaćena OPG-ovima i kooperantima Agrokorove grupacije do kraja srpnja. Bit će to stopostotna isplata starog duga. S današnjim danom završila je faza preživljavanja. Uspjeli smo sačuvati kompaniju, neće biti stečaja Agrokora, to vam tvrdim. Prelazimo u drugu fazu restrukturiranja. To je borba za bolji profit i povećanje prihoda kompanije. Ona će u konačnici donijeti rezultat većeg povrata postotka duga kojeg imaju vjerovnici. Ona će trajati do kraja nagodbe i na njoj intenzivno radimo. Ono što je najvažnije jest da nema više straha od neugodnosti poput otvaranja stečaja ili propasti kompanije. Mi smo dobili kompletan izvor financiranja na račun i spremni smo Agrokor dovesti na nivo profitabilnosti koji će onda vratiti dugove vjerovnicima ", kazao je Ramljak.

Rekao je da u BiH postoje problemi u likvidnosti, ali da će se ti problemi riješiti kroz mjesec-dva budući da sada imaju financijska sredstva na računu.

"Postoji nekoliko opcija izlaska iz krize. Prvo moram obaviti razgovore s dobavljačima u BiH. Većina njih su i dobavljači u Hrvatskoj, tako da vide što smo napravili ovdje", kazao je Ramljak.

"I ruske banke sudjeluju u kreditu"

Istaknuo je kako u kreditu sudjeluju 20-ak banaka i financijskih institucija među kojima su i ruske banke.

"VTB banka sudjeluje u ovom kreditu dok je Sberbanka zatražila dodatno vrijeme kako bi odlučila hoće li i ona sudjelovati", rekao je Ramljak.

Vidaković: "Razvoj situacije ide u pozitivnom smjeru"

Prokuristica Kraša Marica Vidaković kazala je kako razvoj situacije za dobavljače ide u pozitivnom smjeru.

Na pitanje što je s dobavljačima koji još nisu prijavili tražbine, Ramljak je kazao kako i prema njima imaju zakonsku obvezu isplate dugova.

Istaknuo je kako se nada da će sud utvrditi tablicu tražbina nakon čega sud mora u roku 30 dana objaviti ukupne tražbine.

"Očekujem da ćemo sredinom rujna imati konačan popis tražbina", kazao je Ramljak.

Poljoprivredna komora: "Očekujemo da se usuglase imena, tablice i iznosi potraživanja"

Uoči sjednice Vjerovničkog vijeća oglasila se Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) čiji je predsjednik, Mato Brlošić, izjavio kako očekuje da se usuglase imena, tablice i iznosi potraživanja prema dobavljačima. 

Brlošić također očekuje da primarni proizvođači budu isplaćeni u cijelosti. Kaže, naime, da u prvom isplati kredita nisu dobili iznos koji su tražili te kako im je obećano da će im u drugoj isplatnoj tranši biti osigurano 30 milijuna eura, što bi trebalo biti dovoljno za podmirenje djelomičnih dugova primarne proizvodnje.

Na današnjem bi se sastanku trebali dogovoriti svi uvjeti za davanje kredita koncernu te objaviti kriteriji isplate dobavljačima.

"Očekujemo drugu tranšu ovog kredita tijekom ovog mjeseca i da će se tu naći onih 30 milijuna eura koje je potrebno za ovu proizvodnju i nadamo se u ovom mjesecu da će se to usuglasiti. Mi sigurno nećemo ništa potpisati dok ne budemo imali poimenično koliko kome treba isplatiti", rekao je Brlošić.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene