Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Ovrhe zbog neplaćenih računa

Agrokor smiruje dobavljače: "U pitanju je nesporazum, a ne pritisak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u jučerašnjem Dnevniku predstavnik malih dobavljača ekskluzivno otkrio kako neke tvrtke iz koncerna malim poljoprivrednicima prijete ovrhom zbog neplaćenih računa, stigla je i reakcija.

Iz koncerna kažu da je u pitanju nesporazum. Povjerenik Ante Ramljak danas je bio na sastanku s premijerom.

Pročitajte i ovo Mislav Bago (Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage "Martina Dalić Plenkoviću je bila zadnja brana. On je sad sam na brisanom prostoru" Slika nije dostupna Oštre kritike protiv vlasti Davor Bernardić o aferi Hotmail: "Martina Dalić i dalje laže, a Hrvatska ne smije biti taoc jednog čovjeka"

Predstavnik dobavljača Tihomir Jaić jučer je u našem dnevniku otkrio novi problem malih poljoprivrednika. Agrokorove tvrtke OPG-ovima su počele slati pisma u kojima prijete ovrhom zbog neplaćenih računa primjerice za repromaterijal, dok u isto vrijeme njima kompanija duguje puno više.

„Tu je omjer dugovanja jedan naprama 20. OPG-i su Agrokoru dužni jednu kunu,a Agrokor je njima 20 kuna“,kazao je Jaić.

"Nesporazum, a ne pritisak"

Iz Agrokora danas kažu, radi se o nesporazumu, a ne o pritisku na male dobavljače.

"Čvrsti je stav izvanredne uprave da se svi odnosi moraju rješavati u duhu dogovora. Izvanredna uprava u kontaktu je s menadžmentom kompanija kako bi bili sigurni da se svi odnosi s dobavljačima rješavaju na takav način“, poručuju iz Agrokora.

Promemorija o mjenicama dobavljačima daje mir do kraja svibnja. Dugoročno se svaki mora zasebno dogovoriti s bankom za jedan od 4 modela po kojem će riješiti to pitanje.

Prvi model predviđa da dobavljač jednokratno vrati dug po mjenicama. Drugi model je odgoda plaćanja do prestanka primjene lex Agrokrora. Treći je model da dobavljač uzme kredit od banke i plati dug. Četvrti model je ostavljen na dogovor bankama i dobavljačima.

Prema nekim neslužbenim informacijama povjerenik Ramljak je odabrao tvrtku Alix partners za restrukturiranje kompanije. Tvrtka ima sjedište u New Yorku, više od 1.600 zaposlenih i urede na gotovo svim kontinentima. Vrijednost joj je bila procijenjena na milijardu dolara. Iz bankrota su izvlačili i američkog automobilskog diva General Motors.

Odabir još treba potvrditi potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja se danas u Banskim dvorima sastala s povjerenikom. Objasnila je što se očekuje od tvrtke koja će raditi restrukturiranje.

Počeli pregovori o novom kreditu

„Ona u stvari treba biti na određeni način biti kralježnica cijelog procesa restrukturiranja s obzirom da je njezin zadatak da načini analizu postojećeg stanja, da na temelju analize i poslovnih potencijala Agrokora da prijedlog, pripremu i podlogu za nagodbu“, kaže Dalić.

Kriza u Agrokoru bila je tema razgovora i na proljetnoj skupštini svjetske banke i MMF-a gdje su ministar financija Marić i guverner HNB-a Vujčić. Glavno pitanje je utjecaj na gospodarski rast.

„Ono što sam rekao,mi očekujemo u HNB-u da će utjecati na niži rast 2017.-te godine ali ne značajno niži“, kaže Vujčić.

Povjerenik je jučer potvrdio i da su počeli razgovori o novom većem kreditu koji je Agrokoru potreban za nastavak poslovanja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene