Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODRŽAN SASTANAK O AGROKORU

Poletaev: "Naći ćemo rješenje. Financiranje će se nastaviti ovisno o razini suradnje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim dvorima održan je danas sastanak o Agrokoru. Sberbank je od države zatražio prvenstvo u naplati, bez čega ne žele dati novi kredit Agrokoru. Izvršni direktor Sberbanka German Gref rekao je prošlog tjedna kako se ne bi trebali usvajati zakoni koji vjerovnicima naknadno ograničavaju njihova prava.

Nakon okončanja sastanka u Banskim dvorima koji je počeo jutros nešto prije 10 sati Maksim Poletaev, drugi čovjek Sberbanka, najvećeg kreditora Agrokora, kratko je izjavio: "Imali smo jasan i otvoren sastanak. Razgovarali smo o puno toga. Naći ćemo rješenje. Financiranje će se nastaviti ovisno o razini suradnje", javlja reporter Nove TV Ivan Forjan.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Poletaev se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i Martinom Dalić, potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, a s njim je stigao i predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska Mario Henjak.

Iz Vlade su nešto kasnije poslali priopćenje: "Predsjednik Vlade Andrej Plenković i prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev razgovarali su o situaciji u kompaniji Agrokor i tijeku procesa izvanredne uprave.

Sastanak je protekao u pozitivnom ozračju uz razmjenu mišljenja. Složili su se kako je zajednički cilj osigurati održivo i uspješno poslovanje kompanije kao preduvjet za očuvanje radnih mjesta i u konačnici naplatu potraživanja svih vjerovnika".

Podsjetimo, Sberbank je od države zatražio prvenstvo u naplati, bez čega ne žele dati novi kredit Agrokoru. Izvršni direktor Sberbanka German Gref rekao je prošlog tjedna kako se ne bi trebali usvajati zakoni koji vjerovnicima naknadno ograničavaju njihova prava. Zaključio je i da bi hrvatska Vlada, ako je već preuzela upravljanje kompanijom, trebala preuzeti i odgovornost za dugove i dati za te dugove - državna jamstva.

Premijer Plenković jučer je pak kazao kako očekuje nastavak suradnje i financiranja te da Agrokor može dobiti svježu likvidnost od niza komercijalnih banaka. "Očekujem saslušati pozicije Sberbanke i nakon toga ćemo vidjeti nastavak suradnje, ali mislim da će se ta suradnja nastaviti", kazao je Plenković.

Ministar Zdravko Marić danas nije bio na sastanku u Banskim dvorima, no novinari su ga o ovoj temi pitali na marginama konferencije "Hrvatska kakvu trebamo". Upitan je li točna informacija da Agrokor u ovome trenutku može računati samo na novac američkih fondova, Marić je samo odvratio: "Ne bih vam to ništa komentirao", a jednako je odgovorio i na pitanje očekuje li da će Sberbank inzistirati na stavu da je dug Agrokora dug hrvatske države.

Ipak, na koncu je dometnuo: "Čuli ste riječi svih nas, i premijera Plenkovića, od prvog dana - to je isključivo privatna kompanija i sigurno je da je država napravila jedan zakonodavni okvir da se lakše može ući u proces strukturiranje, ali o nikakvom prepoznavanju i preuzimanju dugova nema ni govora".

Poslijepodne je predviđen još jedan sastanak, onaj ruskih kreditora s izvanrednom upravom Agrokora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene