Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRUĆI METAL

Kraj godine obilježit će SUV modeli, ovo su budući bestselleri!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najzanimljiviji noviteti proteklih dana svakako su mali SUV-ovi, europski predstavnici Škoda Karoq i Seat Arona, dok će Aziju zastupaju Hyundai Kona i najsvježiji model u kvartetu — KIA Stonic.

Standardnim kompaktnim modelima polako otkucava biološki sat, potvrđuju to i nedavno predstavljeni automobili. Svaka klasa automobila od najmanje do najveće dobiva svoje SUV, crossover izvedbe. Trenutnu popularnost iskorištavaju baš svi proizvođači…

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Svi novi automobili s Frankfurt International Motor Showa Slika nije dostupna TEST Renault Kadjar dCi 130 4WD – obiteljski crossover za sva četiri godišnja doba

SEAT ARONA
Ako Seat nastavi u ovom stilu uskoro ćete znati više španjolskih nego hrvatskih zemljopisnih pojmova. Dobrodošli u Aronu…
Nije, ako ste pomislili da je novi španjolski crossover veći od Atece. Nova Arona ne skriva sličnosti s novom Ibizom, uostalom zašto ne iskoristiti pogođeni, atraktivni izgled gradskog automobila.
Također, Arona ispod lijepo oblikovanog lima koristi MQB platformu iz Ibize, ali i motore, što u prijevodu znači da neće biti dostupna u 4Drive izvedbi poput veće Atece. Najzanimljivija izvedba među nama je ona koja će koristiti novi u koncernu — 1.5 TSI snage 150 KS. Španjolci su Aronu već proglasili pravim sportašem u tom izboru, bez obzira što je viša čak 10 cm od Ibize. Pohvaljujemo sigurnosne tehnologije poput kočenja u slučaju nužde koje će biti dostupne već u ulaznim modelima.
Seat Arona kod nas će se pojaviti u studenom, taman kad se svi dojmovi iz Frankfurta poslože i u međuvremenu upoznamo najvećeg, za sada bezimenog trećeg člana Seatove SUV obitelji.

HYUNDAI KONA
Volimo kada ozbiljan automobilski svijet otpusti kočnicu i pokaže svoju hrabriju stranu — Hyundai je taj trenutak iskoristio, više ili manje. Ovisno koga pitate…
Korejski automobilski div namjerio se na Toyotu C-HR, Opel Mokku X i Renault Captura. Baš poput i ostalih noviteta tu, Kona svoje pojavljivanje na tržištu najavljuje za kraj jeseni.
Potpuno novi model Hyundaija odmah je postao predmet brojnih komentara, jasno, na račun svoga izgleda. Ako vam prednji dio malenog SUV-a izgleda kao nešto već viđeno, onda ste među onima koji dizajnere optužuju za prepisivanje crteža zadnjeg Jeepa Cherokeea.
Izgled interijera Korejci su usmjerili mlađoj publici, a na koji će se i stariji lako naviknut. Napredne tehnologije koje su od pomoći u vožnji, Kona je preuzela iz većeg Tucsona.
Za razliku od Seata, Hyundai će kupcima ponuditi i pogon na sva četiri kotača, a vrh ponude začinit će s novim 1.6 litrenim benzinskim T-GDI motorom snage 177 KS, dostupnog samo u verziji s automatskim 7-brzinskim mjenjačem.

KIA STONIC
Dugo se najavljivao kroz konceptne izvedbe, a onda se samo odjednom pojavio i pobrao masu pozitivnih komentara…
Najsvježije predstavljeni u ovom zanimljivom društvu je Kijin model Stonic (naziv je kombinacija engleskih riječi Speedy i Tonic!?), čime odmah žele naglasiti njegovu agilnost i atraktivnost dizajna. Korejci ne skrivaju optimizam i bez ustručavanja najavljuju da bi Stonic mogao postati najprodavaniji model u njihovoj kolekciji modela.
Dizajnerski je Stonic puno smireniji od Kone, s poznatim elementima Nira i Sportagea, nudit će se u dvobojnoj izvedbi uz veliki broj mogućnosti personalizacije.
Tehnološki donosi sve sigurnosne sustave za vozače u prometu, te Apple Car Play i Android Auto, kao sastavni dio svakog Stonica.
Ponudu motora otvara ujedno i najzanimljiviji 1,0-litreni T-GDI, od nedavno nam poznati benzinac iz Cee’da snage 120 KS. Dok će fanovi dizela, dok čekaju kraj jeseni, gledati prema poznatom 1.6 CRDi sklopu već aktivnom u Cee’du i Sportageu.

ŠKODA KAROQ
U ovom društvu za broj veći, kako ambicijama tako i potencijalom Škodin Karoq nasljeđuje obožavani Yeti…
Znatno veći član u ovom društvu je novi Čeh, izrastao po uzoru na Seat Atecu. Dakle, više od 200 mm u duljinu od primjerice gore spomenute Arone.
Nasljednik Škode Yeti poslužio se provjerenom tehnikom i tradicionalnim vrijednostima kojim se Česi stalno hvale. Naravno, pričamo o beskrajnoj funkcionalnosti i ponudi prostora koju Škodini kupci iznimno cijene. Tehnički identičan Ateci, Karoq će i u pogonskom smislu biti isto zastupljen. Već sad možemo potpisati kako će 1.6 TDI od 115 KS i prednjim pogonom biti najzastupljeniji, dok će 2.0 TDI 4x4 i 190 KS biti kruna staloženog SUV-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene