Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstariji u Hrvatskoj

Svečano otvoreno 20. izdanje uličnog festivala Cest is d'Best

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jubilarno, 20. izdanje najstarijeg uličnog festivala u Hrvatskoj Cest is d'Best ove godine od 26. svibnja do 5. lipnja okuplja rekordan broj performera, glazbenih, scenskih i likovnih umjetnika koji će tijekom 11 dana na niz lokacija u središtu Zagreba realizirati više od tisuću sati programa, a svečano ga je otvorio u četvrtak navečer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pozvao je građane da u što većem broju uveličaju programe jubilarne manifestacije "koja predstavlja najbolji način promocije grada Zagreba i njegove turističke, zabavne i kulturne ponude", te nakratko zaplesao na pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića potpomognut članovima Kraljeva ulice i kostimirne glazbene skupine Beat Busters. Gradonačelnik je istaknuo kako je ovogodišnji Cest najdulji do sada, a organizatori "svake godine mudro i pametno uzmu ono što je najbolje iz prethodne godine, dok ono što nije bilo dobro poprave", realizirajući iz godine u godinu sve bolji program.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 67. venecijanska Mostra 'Crni labud' glamurozno otvorio najstariji filmski festival Slika nije dostupna Počinje SFF Večeras Sarajevo postaje balkanski Cannes!

"Zamislite koliko je to puta bolje, kad se ove godine održava 20. Cest, koji je 20 puta bolji od prvoga", kazao je Bandić, te najavio iduće godine, za 21. rođendan Cesta, "veliko iznenađenje" proslave punoljetnosti te važne priredbe.

Svečanom otvorenju prethodila je karnevalska povorka koja je okupljene povela s Cvjetnog trga, preko Zrinjevca pa do središnjega gradskog trga, gdje u svečanosti otvorenja sudjeluje i cirkuski kolektiv Katay Santos.

Ovogodišnje, jubilarno i dosad najdulje izdanje Cest-a – trajat će čak 11 dana – okupit će u Zagrebu oko 700 glazbenih, likovnih i scenskih umjetnika iz 20-ak zemalja svijeta.

Program donosi do 5. lipnja desetak većih koncerata, te oko 30 manjih koncerata i uličnih svirki, desetak kazališnih predstava, oko 20 plesnih događaja, održat će se oko 300 nastupa performera, oko 50 različitih likovnih i cirkuskih radionica, nekoliko različitih sportskih događaja i duhovitih akcija.

Plesni program ove godine donosi nastupe 30-ak plesnih grupa s oko 400 izvođača: u svijet plesa, kipova, cirkusa, akrobacija i mađioničarskih trikova Zagrepčane i njihove goste uvest će, među ostalima, Katay, Sara, Duo Looky, Ashton Brostreets, Adam Read i Eisuke Saito, koji će svoje aktove izvoditi na Jelačićevom trgu, Cvjetnom, Zrinjevcu, trgu Petrice Kerempuha i u Bogovićevoj.

Tu su i male škole plesa - tanga, salse i sembe, te plesne večeri na gornjem platou Dolca, svakoga dana na drugu temu.

Festivalski likovni program također je najbogatiji i najraznovrsniji dosad. Likovna akcija zvana "Pastelizacija pločnika", pokrenuta 2009., ove je godine otvorila festival svojim osmim izdanjem: festivalski su umjetnici, njih čak 70, već ujutro prvoga dana festivala preuzeli pločnik Zrinjevca i pretvorili ga u jedinstvenu uličnu galeriju.

Na Zrinjevcu se nalazi i "Rezervat za rijetke i opasne životinje", dok se u Bogovićevoj ulici smjestio "Centar za hitne i sitne popravke raspoloženja". Povezuju ih svuda razvučene zastavice 8. Međunarodnog festivala umjetničkih zastavica, čija je ovogodišnja tema "Kad ljubav zavijori". U festivalu zastavica ove godine sudjeluje 35 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, a počasni je gost umjetnica iz Pariza Tatjana Radovanović.

Na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu posjetitelji će za vrijeme trajanja festivala moći "hodati po umjetnosti", odnosno, po umjetničkim naljepnicama u sklopu petog Festivala umjetničkih naljepnica čija je tema ove godine "Ljubavna poruka".

U programu su i brojne radionice – uz tradicionalnu "D'Best Šaraonicu" i ekološki osviještene "Najlonice", te "Veselu gipsaonicu", prolaznici se mogu okušati u hodanju po slack line-u, hula hop-u, plesu na svili ili kreativnoj radionici filcanja vune.

U Dalmatinskoj se ulici smjestila interaktivna radionica "Drvo obilja", likovna instalacija stabla na kojem se različiti predmeti poklanjaju i uzimaju, a "sve što ostane" ide u humanitarne svrhe; na Zrinjevcu se ističe "Prolaz dobrih želja", s porukama na letećim zmajevima, a tu su i "Glazbena ograda", "Spirala adaptacije" te prva pokretna galerija u Hrvatskoj u sklopu koje će Mirko Puljič Galijot nositi odjela aplicirana njegovim raznim umjetničkim djelima.

Festivalskim je događanjima pridodana nova pozornica na Opatovini kod Potepuha, a organizatori su pokrenuli i nove sadržaje poput "Lutajućih plesača", d'Best Ljetnog Kina na Gradecu smještenog iza Gornjogradske gimnazije i "Blitzkrieg napada smijehom" u kojima će sudjelovati Stand Up komičari. Festival surađuje i podupire Animafest pa će tako biti organizirane i dvije večernje projekcije animiranih filmova na travi.

Cest is d'Best ove godine surađuje s Veleposlanstvom SAD-a, pa je tako u sklopu festivalskog programa organiziran i New Orleans Festival, u sklopu kojega će na Zrinjevcu 3. i 4. lipnja doživljaj New Orleansa hrvatskoj publici približiti gospel i jazz glazbenici. Sve će to biti popraćeno tradicionalnom njuorleanskom hranom, a bit će organizirani i programi za djecu poput izrade maski i oslikavanja lica te izložba fotografija. Gostovat će posebni gosti iz Loiusiane - Pine Leaf Boysi - svirači zydeco glazbe.

Početku festivalskih događanja prethodilo je otvorenje u utorak 24. svibnja retrospektivne izložbe "najfotografija" u atriju Gradskog poglavarstva u sklopu koje je izloženo 180 najboljih fotografija mnogobrojnih fotografa koji su bilježili događanja na Cestu od samih početaka festivala 1997.

Pokrovitelji programa su Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i Zagrebačka pivovara, zahvaljujući kojima je cjelokupan program potpuno besplatan za sve posjetitelje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene