Proslava 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice

  • , 16.09.2016., 12:54
  • Autor:
  • komentara

U Šibeniku je u petak održana središnja svečanost 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) u prisustvu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja se tom prigodom zahvalila svim braniteljima, a osobito onima s otoka Žirja koji su prije 25. godina obranili Šibenik.

 
 
 
 
Obilježena 25. obljetnica osnutka HRM-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Obilježena 25. obljetnica osnutka HRM-a (Video: Dnevnik Nove TV)

"Bitka za Šibenik jedna je od najvažnijih bitaka koje su se odvile tijekom Domovinskog rata, jer je ta bitka bila odlučna za obranu Dalmacije i oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske, a za pobjedu je presudila hrabrost hrvatskih branitelja, kao i svih ostalih sudionika rata" kazala je Grabar Kitarović u svom obraćanju nakon što je prisustvovala polaganju vijenaca u more ispred Šibenika, za poginule pripadnike HRM-a u Domovinskom ratu.

HRM ima tradiciju od vremena hrvatskih kneževa i kraljeva do danas, zbog čega valja biti ponosan na bogat povijesni znamen hrvatskog pomorstva, rekla je Predsjednica.

Podsjetila je na doprinos prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana pod čijim smo vodstvom stekli slobodu i svoju državu. Tuđman je, nastavila je, pokazao odlučnost i mudrost prema konačnom cilju, kao i prema važnosti državotvorne ideje.

"Postojanost i državotvorne ideje koje su proistekle iz Domovinskog rata zaglavni su kamen i uzor današnjim i budućim nacionalnim i državnim interesima", ocijenila je.

Članstvom u NATO savezu, dodala je, zaokružen je cjelovit i zahtjevan proces pristupnih reformi na svim razinama oružanih snaga koje su danas suvremena, učinkovita i profesionalna vojska, pripravna odgovoriti sigurnosnim zadaćama.

Svojim neprestanim razvojem sposobnosti HRM omogućava djelotvornu zaštitu hrvatske morske granice, ali i sigurnost morskih granica Europske unije, kazala je Grabar-Kitarović. Podsjetila je, među ostalima na sudjelovanje HRM-a u humanitarnoj akciji Europske unije kad je posada broda Andrija Mohorovičić iz mora spasila 2516 osoba.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović rekao je kako je HRM izniknula iz teških ratnih vremena, a dio oružanih snaga postala imenovanjem admirala flote Svete Letice u rujnu 1991. godine.

Stipanović je podsjetio i kako je odmah nakon toga, u rujnu 1991., hrvatska flota ojačana s tridesetak brodova koje su u sustav dali branitelji iz Šibenika, nakon rujanske pobjede.

Upravo ti brodovi, kazao je Stipanović, činili su temelj HRM-a.

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice HRM-a u Šibeniku započela je u petak budnicom orkestra HRM-a ulicama grada, a nastavit će se tehničko-taktičkim zborom te razgledavanjem flote HRM-a na šibenskoj rivi, koja će biti otvorena za posjetitelje.

Posjetitelji će moći razgledati minopolagač "Cetina", raketne topovnjače "Kralj Petar Krešimir IV", "Šibenik" i "Vukovar", lovac mina "Korčula", spasilački brod "Faust Vrančić" te ophodni brod "Šolta". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se