Važno je ne paničariti

Izletnik naletio na medvjedicu s mladuncima, sjajno se snašao unatoč golemom strahu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srećom, izletnik je ostao pribran te nije počeo trčati ili galamiti.

Samo jedan krivi pokret, gesta protumačena kao opasnost po mladunce, mogao je neimenovanog izletnika stajati života u nacionalnom parku Katmai smještenome na jugu Aljaske. Medvjedica bi ga sigurno rastrgala, ali se susret srećom nije tako raspleo jer je muškarac izvanredno postupio unatoč golemom strahu.

Jednom nakon što se s obitelji sudario na puteljku koji je vodio do kampa, izletnik je počeo koračati unatrag, naravno kako bi medvjedicu držao na oku, ali i kako bi joj dao do znanja da nije prijetnja njezinoj djeci.

Pritom je imao i golemu sreću da se nigdje nije spotaknuo, a definitivno je od pomoći bilo i to što se odlično prethodno informirao kako se postupa u sličnim situacijama.

Prije negoli pogledate video, pročitajte najprije što kažu stručnjaci, što je to najpametnije što možete učiniti ako se nađete oči u oči s medvjedom.

1) Ostanite priobrani i NIKAD ne trčite. Bježanje u medvjedu budi zaključak da ste plijen vrijedan lova.

2) Držite distancu, držite oči na medvjedu, nastojte se ne spotaknuti dok koračate kako bi mu se sklonili s puta . 

3) Govorite tiho i smireno. Svejedno je što govorite, nađite neku mantru, samo nemojte dizati glas, pogotovo vrištati.

4) Učinite se većim nego što jeste. Pokušajte stati na nešto povišeno, raširiti ruke i noge, odjeću. Ali učinite to laganim pokretima.

5) Uvijek se nekako pokušajte skloniti kako bi mevdjed imao prostor za uzmak. Većina medvjeda zapravo NE TRAŽI obračun, ali ako im je jedini način da idu "kroz" vas, učinit će to.

6) Pokaže li ipak agresiju, uzvratite mu istom mjerom. Propnite se na prste, vičite, udarajte štapom u bilo što ako ga imate pri ruci kako biste mu dali do znanja da niste vrijedni rizika.