"Napokon sam slobodan"

Tajna čuvana više od 20 godina: Pisac krimića uhićen zbog četverostrukog ubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liu Yongbiao bio je u razgovorima za svoju knjigu o autorici-ubojici koja uspijeva izbjeći uhićenje, kada ga je policija optužila za nekoliko ubojstava koja desetljećima stoje neriješena.

U uvodu svog romana kineski pisac Liu Yongbiao otkrio je da već radi na nastavku za koji se nada da će biti književna senzacija. Napeti roman čija je glavna tema hladan slučaj o autorici koja usprkos nizu užasnih ubojstava izbjegava uhićenje. Roman je mislio nazvati "Lijepa autorica koja je ubila".

"Cijelo sam vas vrijeme ovdje čekao", autor je navodno rekao policajcima kada su ga došli uhititi, stoji u reportaži Guardiana.

Liu je 2013. postao članom Udruge kineskih pisaca i objavio je jednu povijesnu knjigu koja je pretvorena u televizijsku seriju od 50 epizoda. U uvodu za svoj drugi roman Liu je napisao da se nada da će "Lijepa autorica koja je ubila" također biti adaptirana za male ekrane.

Ubili četvero ljudi, uključujući i dječaka starog 13 godina

Policija vjeruje da je Liu jedan od dvojice muškaraca koji su, s namjerom da opljačkaju goste, uzeli sobu u motelu u gradu na istoku Kine. Kada se jedna žrtva, imenovana kao gospodin Yu, odlučila oduprijeti lopovima, oni su je odlučili pretući do smrti. Kako bi prikrili svoje ubojstvo, odlučili su ubiti par koji je vodio motel, kao i njihova 13-godišnjeg unuka.

Xu Zhicheng, jedan od policajaca koji je vodio prvotnu istragu, rekao je da se slučaj ohladio jer detektivi nisu mogli pronaći poveznicu između žrtava i njihovih ubojica. Međutim, ranije ovog ljeta, gotovo 22 godine nakon zločina, detektivima se posrećilo te su uspjeli identificirati Liua i drugog osumnjičenika, 64-godišnjeg muškarca.

Iako policija nije u potpunosti objasnila kako je pronašla oba muškarca, neke kineske novine tvrde da je ključnu ulogu odigrao napredak u DNK-tehnologiji. Jedne kineske novine objavile su da je policija analizirala 60.000 otisaka prstiju kako bi pronašla ubojice.

Liu nikada nije objavio svoj roman o autorici-ubojici, a sada se čini da će ga morati završiti iza rešetaka. Ipak, Liu je već navodno napisao pismo svojoj ženi u kojem priznaje svoje zločine.

Prema riječima jednog policajca koji ga je uhitio, Liu je svojoj supruzi napisao da već više od dva desetljeća čeka dolazak policije. "Sada napokon mogu biti slobodan od mentalne muke koju toliko dugo trpim", navodno je napisao.

Prethodno viđena situacija

Ova priča podsjeća na slučaj nizozemskog pisca Richarda Klinkhamera, čija je supruga Hannelore nestala 1991. godine.

Nakon toga Klinkhamer je pokušao zainteresirati svoga izdavača za objavljivanje romana u kojem bi istraživao sedam načina na koje ju je mogao ubiti, uključujući i mljevenje njezinih ostataka kako bi njima nahranio golubove.

Devet godina nakon njezina nestanka Hannelorein kostur pronađen je ispod njihova starog doma i Klinkhamer je priznao ubojstvo. Njegova je knjiga objavljena, a nizozemske novine nazvale su ju "intrigantnom" ne-fikcijom.