Astronomski fenomen

Prizor koji oduševljava: Evo kako nastaju Suze svetog Lovre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Perzeidi, u narodu poznatiji kao Suze svetog Lovre jedan su od najljepših i najatraktivnijih pljuskova meteora tijekom godine. Zapaža se od 25. srpnja do 20. kolovoza, s najvećom učestalošću 12. kolovoza kad se može pojaviti i 80 meteora na sat.

Suze svetog Lovre, tj. Perzeidi, astronomski su fenomen vidljiv svake godine u kolovozu. Perzeidi su meteorski roj kojemu je radijant u zviježđu Perzeju. Ti se meteori gibaju srednjom geocentričnom brzinom od 60 km/s, a potječu s putanje kometa Swift-Tuttle. Moguće ih je vidjeti sa Zemlje. Najstariji zapisi o Perzeidima potječe iz drevne Kine iz godine 36.

Radi se o meteorima koji su zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu. Tada se na nebu pojavljuju svijetle trake. Većina je dijelova manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Ostatci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima.

Meteorski pljusak, meteorska kiša ili meteorski roj je pojava skupine meteora iz jedne točke na nebu (radijanta). U obilnome meteorskom pljusku u jednom satu pojavi se više desetaka ili stotina meteora. Pljusak traje od nekoliko sati do više dana. Meteorski pljuskovi potječu s putanja postojećih ili iščezlih kometa, najčešće se pojavljuju s periodom od jedne godine, na primjer Liridi (22. travnja), Perzeidi (11. ili 12. kolovoza), Andromedidi (14. studenoga), Leonidi (16. do 18. studenoga), Geminidi (13. prosinca) i drugi.