Već su imali problem

Rusija svojim vojnicima zabranjuje selfije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski vojnici uskoro će morati prestati okidati selfije. Prijedlog novog zakona, kojeg je napisalo rusko Ministarstvo obrane, zabranjuje vojnicima i vojnom osoblju da se slikaju zbog straha od otkrivanja svoga položaja neprijatelju.

Novi zakon o zabrani selfija rusko je ministarstvo napisalo kako bi spriječilo odavanje položaja kada su vojnici i vojno osoblje stacionirani izvan Rusije. Rusko ministarstvo upozorilo je da bi strane obavještajne agencije i terorističke organizacije mogle koristiti informacije koje objavljuju ruski vojnici kako bi "destabilizirali političku i društvenu situaciju u raznim regijama svijeta".

Rusko ministarstvo zabrinjavaju geopolitički podaci, koji su često prikazani prilikom objava na većini društvenih medija, koji otkrivaju poziciju na kojoj je fotografija slikana. U nekoliko navrata, novinari su koristili te podatke kako bi pratili kretanje trupa i potvrdili lokaciju ruskih vojnika, izvještava Time.

U jednom je slučaju Myroslava Petsa, novinarka ukrajinskog BBC-a, pronašla objavu ruskog vojnika koji je prevozio rakete na istok Ukrajini, gdje od travnja 2014. traju sukobi.

Rusija neprestano poriče navode da podupire proruske borce, koje opisuje kao entuzijastične nacionaliste. Međutim, novinar Vice Newsa, Simon Ostrovsky, je pomoću društvenih mreža otkrio da su u Ukrajini prisutni ruski vojnici.

Zabrana selfija na snagu bi trebala stupiti u siječnju 2018.