Asimetričan oblik

Riješen misterij Tibetanske visoravni: Istraživanje otkriva snagu tektonskih ploča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači su otkrili oblik Tibetanske visoravni koju može kontrolirati uglavnom jakost tektonskih ploča čiji je sudar potaknuo njezino podizanje.

Dok većina planinskih raspona izgleda poput uskih ožiljaka od uzdignutog tkiva, Tibetanska visoravan, nastala konvergencijom indijskih i azijskih tektonskih ploča, izgleda kao široka, asimetrična škrga okružena stjenovitim vrhovima.

Prema modelu koj su razvili istraživači, oblik Tibetanske visoravni može biti posljedica azijske ploče s jakom zapadnom stranom te slabom istočnom stranom. Prema istraživačima na Sveučilištu u Illinoisu, područje Tibeta jedno je od najvažnijih aktivnih područja na svijetu, pa bi razumijevanje geološke povijesti visoravni moglo dati znanstvenicima uvid u suvremenu aktivnost potresa.

"Asimetrični oblik i složena podzemna struktura tibetanske visoravni čine njeno formiranje jednim od najznačajnijih otvorenih pitanja u proučavanju plosnatih tektonika danas", rekao je profesor geologije na Sveučilištu u Illinois, dr. Lijun Liu.

U klasičnom modelu formiranja Tibetanske visoravni, naglo se kreće indijska tektonska ploča koja se sudarala s glavnom stacionarnom azijskom tektonskom pločom prije otprilike 50 milijuna godina. Taj sudar vjerojatno je izazvao Zemljinu koru kako bi zaronio u Himalaju i Tibetansku visoravan kakva se danas vidi.

Međutim, model još uvijek ne objašnjava zašto je visoravan asimetrična, kaže dr. Liu. "Tibetanska visoravan nije široka", rekao je dr. Lin Chen, glavni autor studije na Kineskoj akademiji znanosti. "Zapadna strana vrlo je uska, a istočna široka, nešto što mnogi prošli modeli nisu uspjeli objasniti."

Mnogi od tih prošlih modela usredotočili su se na površinsku geologiju stvarne površine visoravni, rekao je dr. Liu, no objašnjenje se može naći dalje, gdje se susreću azijske i indijske ploče. "Postoji ogromna promjena u topografiji na visoravni ili azijskoj ploči, dok je površina zemljišta i brzina kretanja indijske ploče duž zone sudara bitno ista od zapada prema istoku", rekao je Liu.

"Zašto se azijska ploča razlikuje toliko?" Kako bi odgovorili na ovo pitanje, istraživači su razvili modele onoga što se događa kada se pojavljuju tektonske ploče napravljene od stijena različitih snaga. Koristili su niz trodimenzionalnih računalnih modela sudara za testiranje svojih ideja. "Pogledali smo dva scenarija – slabu azijsku ploču i jaku azijsku ploču", rekao je dr. Liu.

"U oba modela držali smo dolaznu indijsku ploču jaku." Kada su istraživači vodili modele, otkrili su da jaka azijska scenarijska ploča dovodi do uske visoravni, ali slaba azijska ploča dovela je do široke visoravni, poput onoga što se danas promatra, piše Daily Mail.

"Tada smo imali treći scenarij koji je sastavljen od jakih i slabih modela azijskih ploča", rekao je dr. Liu. "Azijska ploča s jake zapadne strane i slaba istočna strana rezultira orijentacijom vrlo sličnom onome što danas vidimo". Istraživači kažu da ovaj model, osim predviđanja površinske topografije, također objašnjava neke od složenih struktura ispod površine pomoću tehnika seizmičkih promatranja.

"Uzbudljivo je vidjeti da takav jednostavan model dovodi do nečega što je blisko onome što danas promatramo", rekao je dr. Liu. "Mjesto modernog potresa i kretanja zemljišta odgovara onome što predviđamo modelom."