Dva tjedna u bolnici

Nipošto to ne radite! Začepio je nos i usta dok je kihao, pa napravio rupicu u vratu

Mjesto gdje je došlo do nastanka rupice (FOTO: casereports.bmj.com)
Mjesto gdje je došlo do nastanka rupice (FOTO: casereports.bmj.com)
Liječnici su upozorili da takva navika u ekstremnim slučajevima može dovesti i do cerebralne aneurizme.

Ako morate kihnuti, kihnite kako treba! Nemate li uz sebe maramicu, kihnite u lakat ukoliko vam je neugodno ili vas je strah da nekog ne zarazite. U svakom slučaju, ne pokušavajte začepiti nos i usta jer bi vas pritisak stvoren u plućima mogao ozlijediti baš poput 34-godišnjeg Britanca kojem se stvorila rupica na vratu.

Naime, taj je muškarac napravio upravo ono što se ne smije, pa proveo četrneast dana na liječenju dok mu oteklina nije splasnula, a bol popustila.

Hranili su ga kroz cijevčicu te su mu introvenozno ubrizgavali antibiotike, a sve stoga što je kihanje smatrao nehigijenskim unatoč tome što je riječ o prirodnom refleksu pomoću kojeg naše tijelo pokušava odstraniti ono što ga iritira.

"Tek što je kihnuo, gospodin je osjetio pucketanje u vratu. Nekoliko sati kasnije pojavila se bol u grlu i izmijeno mu se glas, pa je dojurio u bolnicu. Budući da smo uočili mjehuriće zrala u mekom tkivu, pretragama je utvrđeno da je nastala rupica u vratu, sitna perforacija koja nije zahtjevala kirurški zahvat", napisala je u svojoj studiji liječnica Wanding Yang, stručnjakinja za otorinolaringologiju na sveučilišnoj bolnici u Leicesteru.

Wang je u zaključku upozorila da su posljedice mogle biti i mnogo gore, pa navela i neke druge komplikacije kao što su zarobljen zrak u prsima između pluća, pucanje bubnjića, ali i cerebralna aneurizma!