Prva žrtva tsunamija

Lubanja stara 6.000 godina možda nam konačno otvori oči: ''Moramo shvatiti da se radi o velikoj prijetnji''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fragmenti lubanje stare 6.000 godina pronađeni su na Papui Novoj Gvineji. Ti su ostaci vjerojatno pripadali žrtvi tsunamija.

Istraživači su analizirali geološki talog na mjestu gdje je 1929. pronađena 6.000 godina stara lubanja te otkrili snažne dokaze da je lubanja pripadala žrtvi tsunamija.

Lubanju je u mangrovu pronašao australski geolog Paul Hossfeld. Međutim, on nije analizirao tlo na kojem je lubanju pronašao, zbog čega je tim istraživača otišao u Aitape, grad na sjeveru Papuae Nove Gvineje, kako bi o pronađenom predmetu otkrili više, izvještava Science Alert.

Ta je lubanja uvijek privlačila mnogo pozornosti jer je jedan od rijetkih ljudskih ostataka iz tog vremena na tom području. Prethodna istraživanja otkrila su da je stara između pet i šest tisuća godina. Tada je razina mora bila viša, zbog čega je područje na kojem je lubanja pronađena bilo bliže obali.

Tim istraživača prilikom ispitivanja taloga pronašao je velik broj jednostaničnih organizama diatoma. Ti organizmi dobar su način za proučavanje ekoloških uvjeta te omogućuju preciznu procjenu starosti taloga. U slučaju ove lubanje mogu i pomoći u određivanju što se dogodilo u području na kojem je pronađena.

Kada se uzmu u obzir kemijski potpisi i veličina zrna taloga, sve ukazuje na tsunami sličan onom koji je 1998. ubio 2.000 ljudi.

"Sada smo uvjereniji nego ikada da je tu osobu ubio tsunami ili da su bili pokopani te im je tsunami uništio grob", rekao je James Goff sa Sveučilišta Novi Južni Wales.

"Možda će nam ovo otkriće pomoći da uvjerimo skeptike da život pored obale ne uključuje uvijek predivne zalaske Sunca i surfanje... Ovo je znak da klimatske promjene svi moramo shvatiti kao velike prijetnje", rekao je John Terrell iz muzeja Field.