Slijedi pravna bitka

Da bi dobila 560 milijuna dolara mora pristati da joj objave ime i prezime, ali to ne želi. Što biste vi napravili?

Lutrija (FOTO: Profimedia)
Lutrija (FOTO: Profimedia)
Biste li se odrekli privatnosti i stavili si metu na čelo zbog tog novca?

Neimenovana Amerikanka upravo se upustila u žestoku pravnu bitku s državnom lutrijskom komisijom u New Hampshireu ne bi li joj na račun sjelo 560 milijuna dolara. Pošteno zasluženih jer je u siječnju pogodila svih šest brojeva na lotu, ali i za sada nedohvatljivih jer ne želi pokazati osobnu iskaznicu i tako potvrditi da joj taj iznos pripada, odnosno pristati na to da joj se objavi identitet.

U čemu je problem? U tome što je osvajačica golemog dobitka poželjela ostati anonimna jednom nakon što je doznala da je glavni zgoditak njezin, što prema tamošnjem pravilniku igara na sreću nije moguće.

Naime, budući da je prilikom uplate na poleđinu listića napisala ime i prezime, adresu i broj telefona, pravila komisiji nalažu da objavi dobitnika kako bi sve bilo transparentno.

Istina, gospođa je prilikom uplate imala mogućnost na listić upisati povjerenika (primjerice, odvjetnički ured koji bi štitio njezin identitet), no budući da nije tako učinila, predstavnici komisije tvrde da ne mogu popustiti.

"Razumijemo i prihvaćamo da je riječ o dobitku koji naglavačke mijenja život, odnosno želju dobitnice da ostane anonimna, međutim državni zakoni i protokol diktiraju slijed", odgovorio je izvršni direktor lutrije te savezne države Charlie McIntyre, kojemu u tom smislu ništa ne znači što je žena obećala da će dio novca uplatiti u humanitarne svrhe.

Hoće li njezini odvjetnici uspjeti ishoditi obrat ostaje nam svima vidjeti, no krenu li u dugo nadmetanje po sudovima, nakon 6. siječnja 2019. godine će postati svejedno jer će tog dana u ponoć isteći rok da dobitnica podigne svoj novac (godina dana od izvlačenja).

Što biste vi učinili na njezinome mjestu? Uzeli novac i riskirali kaos, možda čak i živu glavu, ili nastavili živjeti dosadašnjim tihim životom?

Imajte na umu da govorimo o SAD-u i da se tamo osvajače dobitaka na lotu ubijalo i za daleko manje. Ako ćemo o nekim posljednjim primjerima, kažimo da su u siječnju 2016. godine sedmorica muškaraca ubili 20-godišnjeg Craigoryja Burcha nakon što su čuli da je na lutriji osvojio 430 tisuća dolara.