Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo ga opet

Vraća se najgori i najdraži meteorolog - Treba li vjerovati njegovim prognozama?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maleni vremenski prorok iz Punxsutawneyja za dva će dana ponovo ispuzati iz svoje jazbine i braniti titulu najgoreg, ali najdražeg američkog meteorologa.

Svake godine u rano jutro 2. veljače gradić Punxsutawney, poznat po sviscu Philu i njegovim uglavnom pogrešnim vremenskim prognozama, u centru je pažnje američke javnosti. U ponedjeljak će Phil prognozirati vrijeme 129. put.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan otkriva meteorolog Nikola Vikić-Topić

Taj događaj i prateća pompa svake godine u Punxsutawney, gradić s 5,5 tisuća stanovnika, privlači 30 tisuća ljudi i donosi mu dodatnih milijun dolara prihoda, po podacima tamošnje gospodarske komore.

Punxsutawney toga dana zatvara i svoje škole kako bi se i školskim autobusima prevozili posjetitelji do Philove jazbine u Gobbler's Knobu, tri kilometra istočno od grada.

Za mnoge, međutim, to uvijek izgleda isto - baš kao i Billu Murrayu u filmu "Beskrajan dan". Uspjeh toga filma, koji je na američkim kino blagajnama zaradio 70 milijuna dolara, pridonio je tome da se svizac Phil još dublje ukorijeni u američkoj pop kulturi.

VIDEO A onda je došao on...

A on takvu filmsku uspješnost samo može sanjati. Od 117 njegovih sačuvanih prognoza od 1887. do 2013. godine, Phil je točno predvidio kraj zime samo 17 puta, po analizi nacionalnog klimatološkog instituta.

U stvari, Phil nije jedina životinja poznata po predviđanjima, a one su, za razliku od svjetski poznatog glodavca, u tome mnogo točnije.

Uzmite na primjer hobotnicu Paula iz akvarija u njemačkom Oberhausenu koji se proslavio prognozama rezultata nogometnih utakmica na Svjetskom prvenstvu 2010. godine.

Paul je tada pogodio pobjednike u svih osam utakmica za koje se tražila njegova prognoza, rekao je Mark Oakley, glasnogovornik akvarija Sea Life u Oberhausenu.

Na dan utakmice u Paulov bazen spuštene su dvije kutije s hranom. Svaka je na sebi imala zastavu jedne od reprezentacija. Kutija iz koje je Paul prvo posegnuo za hranom smatrala se njegovom prognozom.

Paul je, nažalost, uginuo iste godine i nije doživio da "njegova" njemačka reprezentacija osvoji naslov svjetskog prvaka u Brazilu. U akvariju je zato postavljen spomenik Paula kako sjedi na nogometnoj lopti.

"On je doslovno bio fenomen. Po broju tweetova nadmašio je samo Svjetsko prvenstvo", dodaje Oakley.

Tu je i Eli, orangutanica iz zoološkog vrta u Salt Lake Cityju. Ona je sedam puta zaredom pogodila pobjednika američkog Super Bowla.

Čuvari u zoološkom vrtu ponudili su joj dvije igračke u obliku nogometne kacige i na svakoj grb kluba koji je nastupao u finalu. Igrača koju je Eli prvu uzela računala se kao njezina prognoza. I ona je uginula prošle godine.

Phil je u posljednje vrijeme dobio konkurenciju i u svojoj vrsti. Tu su "početnici" prognostičari svizac Chuck iz New Yorka i General Lee iz Atlante. No, ni izbliza ne uspijevaju zasjeniti devet kilograma teškog Phila, za kojeg u Punxsutawneyju tvrde da živi vječno.

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

Phil predviđa vrijeme po tome vidi li svoju sjenu kad ga izvade iz jazbine. Vidi li sjenu, to znači još šest tjedana zime. Ako je ne vidi, proljeće je na vratima.

Godine 2011., Phil je najavio rano proljeće. Par dana poslije istočnu obalu SAD-a zahvatila je mećava s pola metra snijega.

Godine 2012., predvidio je dugu zimu. Naravno, uskoro je zasjalo sunce.

Godine 2013., ponovo je pokušao s proljećem. Slijedio je niz snježnih oluja sve do travnja.

Međutim, u klubu punxsutawneyjskog svizca kažu da je Phil nepogrešiv. "Ako predvidi šest tjedana zime, jamčim vam da će netko imati još šest tjedana zime", kazao je svojedobno potpredsjednik kluba Mike Johnston.

Bez obzira na to što će Phil predvidjeti u ponedjeljak, jedno je sigurno - najgori i najdraži američki prognostičar vratit će se ponovo i iduće godine u dugoj tradiciji kojoj nema kraja na vidiku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene