Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba biti na oprezu

Iz leda prijete opasni virusi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog globalno zatopljenja topi se led koji krije uspavane, ali i potencijalno zarazne mikrobe koji bi mogli dovesti do nepredviđenih posljedica za ljude.

Eric Delwart s kalifornijskog sveučilišta i njegovi kolege otkrili su virus u uzorcima izmeta karibua starima preko 700 godina. Do smrznutog uzorka su došli u planinama Selwyn u Kanadi. Stotinama godina sobovi su koristili komade leda za predah od iritantnih krpelja i insekata, tako da je njihov izmet očuvan kao dio slojeva leda, piše New Scientist.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strahuje se od širenja Smrtonosni "virus krvavih očiju" prvi put zabilježen u ovoj europskoj zemlji: Cjepiva nema, a stopa smrtnosti je jeziva Pacijent oboljen od Nipah virusa Panika u Indiji Pomalo zaboravljeni virus ponovno hara! Sve počinje glavoboljom i pospanošću, ali brzo može nastupiti koma

Iz izmeta uzetog iz sloja leda na oko metar dubine izvučen je čitav virus koji nalikuje suvremenim virusima koji napadaju biljke. Delwartov tim napravio je točnu kopiju virusa i otkrio da bi mogao zaraziti vrstu duhana. 'Vidjeli smo dokaz replikacije u listovima', rekao je.

Nalaz potvrđuje da su čestice virusa vrlo dobre vremenske kapsule koje čuvaju svoj osnovni genomski materijal, zbog čega je vjerojatno da su mnogi prapovijesni virusi još uvijek zarazni za biljke, životinje i ljude. Zbog toga treba biti na oprezu prije početka bušenja i miniranja arktičkog područja, objasnio je Jean-Michael Claverie s Aix-Marseille medicinskog sveučilišta u Francuskoj.

Oni rade najriskantniji i najnezahvalniji posao

Otkriće je nanoviji dokaz koji sugerira da bi, kako se led topi zbog globalnog zatopljenja, uspavani, ali i potencijalno zarazni mikrobi mogli biti oživljeni. Ta bi moglo dovesti do nepredviđenih posljedica kako za ljude, tako i za biljni i životinjski svijet.

'Postoji teoretska opasnost od toga', kaže Delwart. 'Ali stari virusi mogli bi se ponovno pojaviti samo ako imaju značajne prednosti u odnosu na bezbroj savršenih virusa koje imamo u ovom trenutku', dodao je.

Inače, najstariji 'uskrsli' virus pronađen je prošle godine u 30 tisuća godina starom sibirskom permafrostu.

'Iako se 700 godina ne čini puno u usporedni s 30 tisuća godina, bitno je spomenuti da se to podudara s razdobljem kada su mnoge bolesti za koje se pretpostavlja da su danas iskorijenjene bile u punom cvatu', kaže Claverie.

Delwart je rekao kako su u starom izmetu pronađeni samo fragmenti DNK karibua. Pretpostavlja da je virus bio izdržljiviji jer je bio zaštićen ovojnicom, rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene