Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 70. obljetnicu...

NUKLEARNA GRDOSIJA Tsar bomba stigla u Moskvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Moskvu je stigla najveća od najvećih - takozvana Car bomba. Riječ je o najvećoj bombi u povijesti čovječanstva, koja ima snagu 50 megatona eksploziva TNT.

Povodom 70 obljetnice proizvodnje nuklearnog naoružanja u Rusiji, u Moskvu je stigla maketa Car bombe u prirodnoj veličini. Službeno, Rusija je napravila samo jedan primjerak i detonirala isti 30. listopada 1961. godine iznad zaljeva Mitjušika, odnosno arhipelaga Nova Zemlja u Arktičkom moru.

Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet? Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan

Bomba je bačena s visine od 10,5 kilometara, a detonirana je na visini od 4 kilometra iznad zemlje.

Njezin pad usporavao je padobran težak 800 tona, kako bi Tu-95, zrakoplov koji ju je nosio, mogao dovoljno daleko odletjeti od nulte toče, odnosno oko 45 kilometara daleko.

VIDEO i FOTO 'Nuklearna bomba' nasred ceste u Moskvi

Nakon detonacije, isti je zrakoplov zbog zračnog udara prisilno ponirao jedan kilometar. Eksplozija je bila vidljiva s udaljenosti od čak 1.000 kilometara. Visina oblaka koji je nastao nakon eksplozije dosegla je visinu od nevjerojatnih 95 kilometara, odnosno ušao je ne samo u stratosferu, već duboko u mezosferu.

Selo Severnij, koje je od nulte točke bilo udaljeno 55 kilometara, u potpunosti je uništeno, a to ne treba čuditi, ako se uzme u obzir podatak da je oblak na tlu bio promjera 40 kilometara.

Danas se maketa te megabombe nalazi u moskovskom muzeju.

Ako niste znali...

Na niže priloženoj fotografiji možete pogledati koliki bi doseg razaranja Car bombe bio da detonira, na istoj visini kao i u testu, iznad Zagreba, sve osim narančastog kruga značilo bi sigurnu ili gotovo sigurnu smrt te potpuno uništenje infrastrukture. Narančasti krug, koji doseže do Karlovca, Duge Rese, Krapine, Siska, Petrinje pa čak i pred sam Varaždin, znači opekline 3. stupnja.

Priložena karta napravljena je uz pomoć OVOG alata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene