Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEĆANJA TAJNOG AGENTA

Otkrio što je Jackie napravila kada je vidjela suprugov lijes i nakon pogreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlomci iz knjiga ''Gospođa Kennedy i ja'' i ''Pet predsjednika'' otkrivaju što se događalo nakon smrti američkog predsjednika Kennedyja.

Prije 53 godine, 22. studenog 1963., ubijen je američki predsjednik John F. Kennedy. Odlomci iz knjiga ''Gospođa Kennedy i ja'' i ''Pet predsjednika'' otkrivaju što se zaista dogodilo od strane nekoga tko je bio tamo - agenta tajne službe i tjelohranitelja Jackie Kennedy, Clinta Hilla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi put u javnosti VIDEO OTKRIVENO PISMO: Evo što je Jackie Kennedy napisala udovici policajca ubijenog kad i JFK Slika nije dostupna Lice s naslovnice Svojim životom i smrću Kennedy je zauvijek izmijenio televiziju

''U nedjelju 24. studenog predsjednikovo tijelo trebalo je biti prevezeno u Washington. To jutro, dobio sam poruku da se vratim u rezidenciju. Gospođa Kennedy i njezin šogor Robert htjeli su vidjeti predsjednikovo tijelo posljednji put'', napisao je Hill o događajima u to vrijeme.

Opisao je i trenutak u kojem je otvoren lijes u kojem je bio Kennedy sa zatvorenim očima. Izgledao je kao da mirno spava.

''General Godfrey McHugh i ja polako smo se odmaknuli od lijesa, a gospođa Kennedy i predsjednikov brat prišli su mu kako bi vidjeli čovjeka kojeg su toliko voljeli'', napisao je Hill.

''Uplakana gospođa Kennedy okrenula se prema meni i pitala bih li joj donio škare. Brzo sam pronašao neke u ladici u uredu preko puta i nakon što sam joj ih dao u ruke okrenuo sam se da joj dam malo privatnosti. Leđima okrenutim lijesu čuo sam zvuk škara uz bolni plač dok je sjekla nekoliko pramenova kose svog supruga. Robert Kennedy nježno je zatvorio poklopac lijesa, uhvatio gospođu Kennedy za ruku i zajedno su izašli iz sobe. General McHugh i ja provjerili smo lijes da budemo sigurni da je dobro zatvoren i iz navike pogledao sam na sat kako bih zabilježio vrijeme - 12:46. Vidio sam predsjednika Kennedyja posljednji put, lijes više neće biti ponovno otvoren'', jedan je od detalja opisanih u knjizi ''Pet predsjednika'' Clinta Hilla.

Buket cvijeća na grobu

U knjizi ''Gospođa Kennedy i ja'' opisao je, među ostalim, događanja na sprovodu. Jackie je, kako piše, bila odlučna u namjeri da za pokojnog supruga upali vječni plamen koji je, kaže, bio njezin trijumf. U tome je i uspjela. 

A nakon samog pogreba, dan je bio daleko od gotovog. Prvo je održan mali prijem na kojem su bili Charles De Gaulle, princ Philip, car Haile Selassie i Éamon de Valera. Jackie im je zahvalila na dolasku. Nakon toga održan je veći prijem na kojem su bili i drugi državnici.

''Taj je uključivao puno ljudi i brinuo sam se hoće li biti u stanju izdržati pritisak. Ako ga je osjećala, nije to pokazivala'', piše Hill koji je mislio da će tim događajem dan završiti. Međutim, prišla mu je Jackie i rekla da će kasnije možda htjeti otići do groblja.

''Bio sam iscrpljen, a ona nije spavala ništa više od mene. Nisam znao kako je uspjela sve izdržati. Morali smo obaviti dogovor s nadležnima na groblju. Posjet je trebao biti tajan i stogo povjerljiv'', prisjeća se. Jackie ga je nazvala malo prije ponoći i rekla da želi na groblje vidjeti plamen. Nju i Bobbyja odveo je na groblje. Gospođa Kennedy sa sobom je ponijela mali buket cvijeća koji je položila na svježu zemlju. I ona i Bobby kleknuli su i pomolili se nakon čega su se svi vratili u Bijelu kuću.

''Bez medija, javnosti, potpuno privatno. Baš kako je to gospođa Kennedy htjela'', zaključuje Hill.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene