Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crni dan za burzu

Najskuplji tvit na svijetu - cijena 139 milijardi dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Burza je srušena zahvaljujući ipak ne toliko savršenim algoritmima koji procjenjuju informacije povezane s tržištem kapitala.

Tvit poslan s profila Associated Pressa - izvanredna vijest da su se u Bijeloj kući dogodile dvije eksplozije te da je predsjednik Barack Obama ozlijeđen - vjerojatno je bio najskuplji u povijesti.

Naime, nakon njega vrijednost dionica na njujorškoj burzi pala je za 143,5 bodova dok je, primjerice, 500 najvećih tvrtki na tržištu kapitala prema agenciji Standard&Poors, izgubilo čak 136 milijardi kuna samo nekoliko trenutaka nakon objavljenog posta.

Čim je otkriveno da iza posta na Twitteru stoje sirijski hakeri tržište dionica se samo korigiralo, no šteta je već učinjena a znanstvenici tvrde da bi se tako nešto opet moglo ponoviti. Lažni tvit o Bijeloj kući poslan je 23. travnja 2013. godine. Sofisticirani financijski algoritmi koji se koriste na tržištu kapitala za procjenjivanje sadržaja koji bi mogli utjecati na njega, registrirali su vijest ali, naravno, nisu prepoznali njezinu lažnost. Mreža od dva milijuna folowera koliko ih ima AP bila je dovoljna da se vijest brzinom munje proširi internetom, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon 13 godina NAPETOST RASTE Amerika objavljuje tko je pomagao teroristima u napadima 9/11 Slika nije dostupna Obama o kandidaturi prve dame Striktno ne: Michelle neće biti kandidatkinja za Bijelu kuću

'Ovo me izvanredno izbacilo iz takta': Tviteraši se obrušili na Kolindino obraćanje

'Moramo početi razmišljati kako društvene mreže utječu na financije. Iako nisu svi tvitovi jednaki, pod određenim uvjetima postovi se šire poput mlijeka prolivenog po stolu', tvrdi Tero Karppi sa Sveučilišta Buffalo.

Premda mnogi tvrde kako je do rušenja burze tog crnog 23. travnja 2013. došlo zbog toga jer je sustav zakazao, Karppi tvrdi da su algoritmi samo radili onako kako su dizajnirani.

'Kada računalni sustavi budu analizirali ono što se širi Twitterom i donosili odluke brže nego što čovjek može reagirati, moći ćemo sagledati sve moguće posljedice koje društvene mreže mogu imati na tržište kapitala', zaključuje Karppi. 
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene