Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baš poput DNK

VIŠE NEMA SKRIVANJA Vaše tijelo proizvodi i više toga nego što mislite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki čovjek za sobom ostavlje trag na Zemlji. Konstatacija je to koja i nije baš nova, no znanstvenici tvrde, da za sobom, gdje god se nalazimo, ostavljamo trag bakterija koje nastavljaju živjeti i nakon što napustimo neko mjesto.

Baš poput DNK, svatko od nas na se bi nosi nekoliko milijuna jedinstvenih bakterija koje nosimo na našem tijelu, a stručnjaci napominju da bi u budućnosti mogle služiti za identifikaciju osoba, baš poput otiska prsta.

Ljudi 'siju' bakterije gdje god idu. Kako one s kože, ustiju, nosa i ostalih organa, no nikome do sada nije palo na pamet da istraži s kakvim sve bakterijama dijelimo svoj životni prostor.

Doktor James Meadow sa Sveučilišta u Oregonu, okupio je nekoliko volontera, točnije šest muškaraca i pet žena i započeo s istraživanjem. Zatvoreni puna četiri sata u unaprijed steriliziranoj sobi sa ventilacijskim sustavom, volonteri koji su sudjelovali u istraživanju morali su samo izdržati ostati zatvoreni, piše The Economist.

Bili su odjeveni u novu, čistu i jednaku odjeću, a u sobi su se nalazile plastične stolice. Također dezinficirane. Volonteri su u sobi imali laptope, potpuno očišćene od bakterija, uz pomoć kojih su komunicirali s istraživačima ali i kratili vrijeme.

EMM89 Svijetom se širi novi soj bakterije koja 'jede' ljudsko meso

Nakon puna četiri sata provedena u sterilnoj prostoriji, dr. Meadow skupio je uzorke bakterija iz zraka, stolica na kojima su ispitanici sjedili, uzorke s odjeće i laptopa. Nakon toga je uslijedila analiza uzoraka koja je pokazala kako svaki od pojedinaca 'proizvodi' određenu i posebnu vrstu bakterija.

Iako su iste bakterije bile pronađene kod svakog ispitanika razlikovale su se u broju odnosno količini određenih bakterijskih vrsta. Konačni uzorci su se razlikovali od osobe do osobe, baš poput jedinstvene DNK. Neki od ispitanih imali su više stafilokoka, bakterije koja se u velikoj mjeri nalazi na koži, dok su neki imali više streptokoka, bakterije koja se nalazi u ljuskim ustima i nosnicama.

Istraživanje bakterijskih uzoraka pokazalo je i da se na ovaj način jasno mogu razlučiti žene od muškaraca. Ženski bakterijski uzorak bio je prepun bakterija specifičnih za ženske reproduktivne organe.

'Svaki čovjek ima svoj bakterijski oblak u kojem živi', kazao je dr. Meadow.

Ovo istraživanje predstavlja veliki napredak na području forezinke jer, kako napominju istraživači, bakterijski uzorak mogao bi biti od velike pomoći forenzičarima pri analizi mjesta zločina. Zločinci koji su specijalizirali prekrivanje tragova i koji znaju kako ne ostaviti za sobom DNK trag, teško da će moći sakriti 'bakterijski oblak' koji se širi za njima kuda god idu.

Znanstvenici napominju da svaki čovjek posjeduje jedinstveni 'koktel' bakterija prema kojem može biti prepoznat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene