Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašna prva pomisao

Podigli su pogled prema vrhu zgrade i - imali su što vidjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na vrhove zgrada u ovom gradu je bolje ne gledati. Osim ako imate pravu informaciju.

Jedan od najvećih i najambicioznijih umjetnika postavio je u Hong Kongu svoju instalaciju. No, građani neće morati ulaziti u muzej kako bi vidjeli njegova umjetnička djela. Dovoljno je samo da podignu pogled prema vrhovima zgrada.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvat David u Obloku Dan po dan, šibicu po šibicu, i tako već 17 godina: Tomislav Horvat ima neobičan hobi Smotra Boškarina, ilustracija - 1 Dugogodišnja tradicija Smotra boškarina u Kanfanaru: " To je simbol Istre, nekada je bio jedino prijevozno sredstvo i zamjenjivao je traktor"

Počevši od ovog tjedna, u centru Hong Konga, u duljini od jednog kilometra, postavljena je 31 skulptura golih muškaraca.

Instalacija naziva 'Event Horizon', umjetnika Sir Anthony Gormleyja, dostupna je tako svima.

'Ideja je pokušati izgraditi svijet koji bi bio poput maštarije. Koji bi ohrabrio ljude da se odvoje od svijeta obveza i odgovornosti i da sanjaju otvorenih očiju', objasnio je Gormley koji je skulpture napravio po uzoru na svoje tijelo.

Ova vrsta instalacije prvi put je postavljena u Londonu 2007. godine, nakon čega je uslijedila turneja po Rotterdamu, New Yorku, Sao Paulu i Rio de Janeirou.

PRAVA STVAR: Evo kako Coca-Colu pretvoriti u vodu za piće

No Hong Kong je posebniji od svih gradova upravo zahvaljujući svojim neboderima koji paraju nebo i na čijim vrhovima ove skulpture izgledaju posebno dojmljivo.

Tako je jedna skulptura, koja izaziva poseban interes, postavljena na poslovni neboder visok 185 metara, koji se nalazi u poslovnom dijelu grada.

Ukoliko pogledate s ceste prema vrhu zgrade ugledat ćete sitnu tanku figuru za koju vam se može učiniti kao da želi skočiti.

'Mnoge zgrade u Hong Kongu nose imena korporacija. Zgrade su poistovjećene s poslovnim svijetom. Ja ih želim osloboditi tih okvira. Ovo doživljavam kao akupunkturu. Ove tanke iglice idu unutar i oko cijelog tijela grada, sa zadaćom da oslobode energiju koja inače ne bi nigdje izašla', izjavio je ovaj umjetnik za CNN.

Ovaj projekt je u Hong Kong trebao stići još 2014. godine no otkazan je jer se upravo u to vrijeme s krova jednog nebodera u smrt bacio investicijski bankar. Tako je instalacija postavljena tek sad, a stanovnici ovog velikog grada imat će prilike uživati u njoj do svibnja 2016. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene