Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši astronaut

ZNANSTVENICI PRIZNALI 'Opasnije je nego što smo mislili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 2000. do 2013. godine u Zemljinoj atmosferi zabilježeno je 26 eksplozija asteroida. U onoj iz ožujka 2013. ozlijeđeno je više od 1.000 ljudi.

Rizik od udara asteroida koji bi mogao sravniti cijeli grad mnogo je veći nego što su znanstvenici do sada mislili, priopćila je u srijedu Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CNTBTO) koja upravo razvija teleskop za otkrivanje potencijalno opasnih asteroida u blizini Zemlje.

Pročitajte i ovo Asteroid (Foto: Thinkstock) scenarij koji je zaista moguć Pogledajte kako su znanstvenici zabili lažni asteroid u lažnu Zemlju Slika nije dostupna Katastrofalan udar? Meteor veličine omanje planine kreće se prema Zemlji

Organizacija koja prati nuklearne pokuse zabilježila je od 2000. do 2013. godine 26 eksplozija asteroida u Zemljinoj atmosferi, a u eksploziji asteroida u ožujku 2013. iznad Čeljabinska, u Rusiji, bilo je ozlijeđeno više od 1.000 ljudi staklom i drugim krhotinama.

Astronauti upozoravaju: U streljani smo, doći će veliki udari!

'Vjeruje se da su udari asteroida vrlo rijetki...a to je potpuno netočno', kazao je bivši astronaut Ed Lu koji sada vodi Zakladu B612, nazvanu po izmišljenom planetu iz knjige "Mali princ".

Asteroid promjera 40 metara mogao bi sravniti sa zemljom jedan cijeli grad.

'Zamislite golemu zgradu koja juri brzinom od 50 maha', dodao je Lu, pojasnivši da je 50 maha 50 puta veća brzina od brzine zvuka, ili 61.250 kilometara na sat.

KOJA GRDOSIJA: Težio je 12.000 tona, kretao se brzinom od 18,6 km/s

NASA već ima program praćenja asteroida većih od jednog kilometra. Udar objekta te veličine, poput manje planine, imao bi globalne posljedice. Prije 65 milijuna godina u Zemlju je udario asteroid promjera 10 kilometara i izazvao klimatske promjene za koje se vjeruje da su uzrokovale odumiranje dinosaura i ostalih oblika života. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene