Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organi kroz koje se vidi

FOTO Pogledajte što su stvorili znanstvenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su stvorili prozirnog miša, s potpuno prozirnim organima, novom tehnikom koja bi mogla olakšati put novoj generaciji terapija za stanja od autizma do reumatske boli.

Miševi se često koriste u biomedicinskom istraživanju, jer je velik dio njihove temeljne biologije je sličan ljudskom, što znači da se mogu promijeniti na načine koji simuliraju bolesti kod ljudi, piše Independent.

Pročitajte i ovo Štakori napali semafor Danima bez struje Jedini je u gradu, a sad su ga napali i štakori: "Bili su veličine manjih medvjedića" Slika nije dostupna Nova otkrića Hoće li ova metoda pokrenuti revoluciju u liječenju tumora?

Prozirni miševi nisu živi i trenutačno se koriste za znanstvena istraživanja detalja anatomije.

Vivian Gradinaru, autorica studije na kalifornijskom Institutu za tehnologiju, rekla je da bi istraživanja mogla pomoći u boljem razumijevanju interakcija između mozga i tijela, točnije kliničke dijagnoze i nadzoru bolesti.

Iz matičnih stanica proizveli jajašce, stvoren zdrav miš

Prije nego se tretiraju kemikalijama, miševi su eutanazirani, a njihova je koža odstranjena. Tim je ubacio seriju kemikalija kroz vene kao i kroz druge prolaze u mozgu i kralješnici.

Pojedine kemikalije formiraju mrežicu za povezivanje tkiva, dok druge ispiru masti zbog kojih tkivo blokira svjetlo.

Znanstvenici su napravili prozirne unutrašnje organe , ali ne i prozirne kosti. Proces izrade prozirnog miša traje oko dva tjedna. Iako su znanstvenici desetljećima tražili način kako izraditi prozirne organe, borili su se da to učine bez oštećenje tkiva.

Ovoga puta uspjeli su napraviti prozirnog miša u cijelosti bez oštećenja.
Istraživački tim kaže da bi ova nova tehnika mogla biti korištena za projekte poput mapiranja detalja živčanog sustava, širenje raka i da se vidi gdje se virusi skrivaju u tkivu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene