Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje ispod površine

VIDEO Znanstvenike iznenadio prizor na Antarktiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plutajući led koji okružuje Južni pol mogao bi biti deblji nego što se to dosad mislilo, pokazala je studija koja je analizirala podatke s podvodnog drona, koji je napravio kartu ledenog pokrivača u tri ključne regije na Antarktiku.

Prethodne procjene napravljene su pomoću mjerenja satelita iz svemira, koji mogu izmjeriti njegovu ukupnu površinu te jezgri koje su se uzimale bušenjem kore leda s brodova da bi se izmjerila debljina leda i koji su se koncentrirali na područjima na kojima je led tanji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavili znanstvenici JEDNA OD NAJVEĆIH IKAD ZABILJEŽENIH Golema santa leda odvojit će se od Antarktike Slika nije dostupna Topi se Totten Znanstvenici zabrinuti nakon velikog istraživanja: Razina mora bi mogla porasti za više od dva metra

No, za razliku od arktičkog leda, vojne podmornice ne nalaze se ispod antarktičkog leda, zbog Antarktičkog sporazuma pa su ogromne površine podvodnog leda ostale uvelike neistražene, tvrde znanstvenici, a prenosi Independent.

Uz pomoć dvometarskog autonomnog podvodnog drona, znanstvenici iz SAD-a, Australije i Velike Britanije napravili su prvu detaljnu 3D kartu antarktičkog podvodnog leda na područjima za koja se prije smatralo da ih je teško na taj način istražiti.

"Ta je misija dala pravi uvid u prirodu antarktičkog leda, odnosno kao da gledate pod mikroskopom. Sad možemo mjeriti led u puno više detalja te smo uzbuđeni što smo izmjerili debljinu leda i do 17 metara", rekao je britanski znanstvenik Jeremy Wilkinson.

Robotsko podvodno plovilo koristilo je sonar usmjeren prema gore da bi izmjerilo debljinu ledana području od oko 750.000 četvornih kilometara, odnosno oko 100 nogometnih igrališta, na tri ključne lokacije na Antarktiku.

Dok je led na Arktiku izgubio oko 40 posto svoje površine u proteklih 40 godina, na Antarktiku se njegova površina povećala zbog razloga o kojima zasad ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene