Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uloženi milijuni

Ovog Hrvata prozvali su novim Zuckerbergom, a onda…

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lucas Duplan oduševio je investitore s aplikacijom za mobilno plaćanje u koju su investitori uložili 30 milijuna dolara, no aplikacija nikada nije objavljena…

U budućnosti ćemo sve veći broj novčanih transakcija obavljati putem mobilnih telefona - danas je i u Hrvatskoj moguće slikati račun s kamerom i platiti ga s mobitelom, a putem mobilnih aplikacija moguće je plaćati račune u trgovinama i trafikama (sve što je potrebno je samo pokrenuti aplikaciju i ukucati šifru). Mnogi su analitičari uvjereni kako je budućnost plaćanja mobilna te da ćemo za nekoliko godina većinu financijskih transakcija obavljati putem mobilnih uređaja, dok ćemo papirnati novac i kartice koristiti sve manje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na povjerljivom ručku OPISAO BIZARAN SUSRET S TRUMPOM "Obećao je provesti ostatak života u uništenju pet ljudi" Slika nije dostupna Karta za svemir - 250.000 dolara POGLEDAJTE kako izgleda novi svemirski brod za 'komercijalne' letove

Zbog toga investitori u Silicijskoj dolini posebnu pažnju poklanjaju upravo kompanijama koje se bave razvojem ovakvih mobilnih aplikacija koje će omogućiti jednostavno i sigurno plaćanje putem smartphonea. Jedna od takvih kompanija, koju se neki novinari prošle godine čak prozvali novim Facebookom jest Clinkle koju je osnovao Lucas Duplan, 'sin bogatih hrvatskih roditelja', kako su ga opisali na Business Insideru. Lucas Duplan osnovao je Clinkle prije tri godine kada je, zajedno s kolegama sa Stanforda Frankom Liem i Jasonom Riggsom (koji su naknadno napustili kompaniju) počeo raditi na aplikaciji za mobilno plaćanje koja je cijelo vrijeme u 'stealth' fazi, odnosno inženjeri Clinklea razvijaju je u velikoj tajnosti.

Ovo je Brian Acton, čovjek kojeg Facebook NIJE ŽELIO zaposliti! A danas...

Oni koji su testirali aplikaciju, odnosno investitori kojima je prikazao demonstraciju Clinklea oduševili su se njenim mogućnostima te su posebno pohvalili odličan dizajn te jednostavnost korištenja, plaćanja i prebacivanja novca. Prvi investitori Clinklea bili su Duplanovi roditelji koji su obećali uložiti u njegovu kompaniju ako završi fakultet (što je i napravio), a Duplan se prijavljivao i na brojne natječaje za financiranje start-upova te je s vremenom privukao interes 'velikih igrača' koji su prošle godine u njegovu kompaniju uložili nevjerojatnih 30 milijuna dolara – među inima, novac je uložio i Richard Branson.

Neki od prvih zaposlenika Duplanove kompanije rekli su kako je demo aplikacija bila zaista impresivna i inovativna, s odličnim korisničkim sučeljem tako da nije čudo da je Clinkle privukao veliki broj investitora. Duplan, za kojeg na Business Insideru kažu kako je tek navršio godine s kojima (u SAD-u) može biti legalno piti alkohol, brzo je postao 'dečko koji obećava' i jedna od potencijalnih zvijezda tehnološke industrije te napominju kako su investitori bili toliko oduševljeni njegovom prezentacijom da su 'zaboravili' pitati najvažniju stvar – kada će biti gotov konačan proizvod, odnosno kada će ova aplikacija biti dostupna na tržištu.

Investitori su željeli novog Marka Zuckerberga

Jedan je bivši zaposlenik iznio teoriju kako Duplan investitorima uopće nije prodao aplikaciju, nego im je prodao viziju sebe – on je bio ono što su investitori željeli, 20-godišnji bijelac sa Stanforda koji se 'doimao i držao poput Marka Zuckerberga'. Duplan je u međuvremenu iskoristio novac investitora i preselio kompaniju (koja je na vrhuncu imala 70 zaposlenih) u nove prostorije u središtu San Francisca i planirao je daljnje širenje.

No, zaposlenici su ubrzo shvatili kako demo koji je prikazivao investitorima nije baš isti kao sama aplikacija te Duplan nije imao direktan i iskren odgovor na sve brojnija pitanja o daljnjem razvoju aplikacije – u razgovoru s novinarima Business Insidera neki bivši zaposlenici priznali su da nikada nisu niti vidjeli pravu demonstraciju proizvoda. Aplikacija nikada nije bila blizu dovršetka, korisničko sučelje još nije finalizirano, a niti tehnologija na kojoj se temelji prebacivanje novca još nije usavršena.

Nova akvizicija: Facebook je dao dvije milijarde dolara za OVO!

Usprkos tome, prodajni tim kompanije uspio je prodati sto tisuća prednarudžbi, što je ekipa iz Clinklea proslavila velikom zabavom po gradu, a samo par dana nakon te zabave počeli su otkazi. Činilo se da se situacija ipak popravlja kada je Duplan zaposlio i neke poznate ljude iz IT industrije, a vrhunac je bio zapošljavanje Chi-Chao Changa, bivšeg direktora Yahooa koji je kompaniju trebao dignuti na novi i veći nivo i koji je rekao da je jako uzbuđen što pristupa kompaniji. No, samo dan poslije uslijedio je šok za sve zaposlenike – Chang je dao otkaz, a ekipi u Clinkleu bilo je jasno da je kompanija u velikim problemima.

Aplikacija još nije predstavljena, dio novca je potrošen, a krajem godine uručeni su novi otkazi. Duplan je priznao kako je i sam uvelike pridonio ovoj situaciji – bio je premlad i neiskusan za poziciju izvršnog direktora kompanije (bivši zaposlenici opisuju ga kao jako lošeg menadžera koji je stalno mijenjao odluke i loše se ponašao prema ljudima), no i dalje vjeruje da je budućnost Clinklea optimistična.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene